Aardsterren. Wij geven eerlijk toe daar nog niet eerder van gehoord te hebben. Het blijken niet alleen zeldzame paddenstoelen te zijn, ze zijn ook nog eens gevonden in Zaandam, bij de Jagersplas.

De vondst was al tijdens de kerstperiode, maar wij hielden te stil om te voorkomen dat de Zaankanters met hordes het gebied rond de Jagersplas vertrappen.

Normaal komt de aardster in Nederland voor al in het duingebied voor, en is zelfs daar een vrij zeldzame verschijning. Er zijn in Nederland 26 soorten aardsterren bekend. De aardster behoort tot de buikzwammen.

Bedreigd
Op de website  Nature Today verscheen verslag van een paddenstoeleninventarisatie die half december werd georganiseerd in recreatiegebied Jagersplas.

Tepelaardster--Piet Brouwer

Er werden meerdere soorten aardsterren gevonden: de Roze aardster (Geastrum rufescens), de Tepelaardster (Geastrum corollinum – boven), de Viltige aardster (Geastrum saccatum – links boven) en de Baretaardster (Geastrum striatum – onder). De eerste drie soorten worden in Nederland in hun bestaan bedreigd.

Duinzand
De Tepelaardster en de Viltige aardster worden buiten de duinen maar weinig gevonden volgens het verslag. De Jagersplas is niet echt een gebied waar je zoveel zeldzame aardsterren zou verwachten.

Voor het ophogen van het gebied rond de Jagersplas is ook duinzand gebruikt. De paddenstoelenkenners van de Nederlandse Mycologische Vereniging vermoeden dat er wellicht sporen van de aardsterren zijn ‘meegelift’.

Aardsterren zijn niet giftig maar eetbaar zijn ze ook niet. Ze blijven trouwens lang staan zodat er misschien nog wel een waarneming mogelijk is. Misschien staan er nog wel meer verschillende soorten.

Baretaardster--Piet Brouwer (1)

Met dank aan Martijn Oud van de Nederlandse Mycologische Vereniging, foto’s: Piet Brouwer.