Zeldzame aardsterren gevonden bij Jagersplas

Aardsterren. Wij geven eerlijk toe daar nog niet eerder van gehoord te hebben. Het blijken niet alleen zeldzame paddenstoelen te zijn, ze zijn ook nog eens gevonden in Zaandam, bij de Jagersplas.

De vondst was al tijdens de kerstperiode, maar wij hielden te stil om te voorkomen dat de Zaankanters met hordes het gebied rond de Jagersplas vertrappen.

Normaal komt de aardster in Nederland voor al in het duingebied voor, en is zelfs daar een vrij zeldzame verschijning. Er zijn in Nederland 26 soorten aardsterren bekend. De aardster behoort tot de buikzwammen.

Bedreigd
Op de website  Nature Today verscheen verslag van een paddenstoeleninventarisatie die half december werd georganiseerd in recreatiegebied Jagersplas.

Tepelaardster--Piet Brouwer

Er werden meerdere soorten aardsterren gevonden: de Roze aardster (Geastrum rufescens), de Tepelaardster (Geastrum corollinum – boven), de Viltige aardster (Geastrum saccatum – links boven) en de Baretaardster (Geastrum striatum – onder). De eerste drie soorten worden in Nederland in hun bestaan bedreigd.

Duinzand
De Tepelaardster en de Viltige aardster worden buiten de duinen maar weinig gevonden volgens het verslag. De Jagersplas is niet echt een gebied waar je zoveel zeldzame aardsterren zou verwachten.

Voor het ophogen van het gebied rond de Jagersplas is ook duinzand gebruikt. De paddenstoelenkenners van de Nederlandse Mycologische Vereniging vermoeden dat er wellicht sporen van de aardsterren zijn ‘meegelift’.

Aardsterren zijn niet giftig maar eetbaar zijn ze ook niet. Ze blijven trouwens lang staan zodat er misschien nog wel een waarneming mogelijk is. Misschien staan er nog wel meer verschillende soorten.

Baretaardster--Piet Brouwer (1)

Met dank aan Martijn Oud van de Nederlandse Mycologische Vereniging, foto’s: Piet Brouwer.

Deel dit artikel:

19 reacties op Zeldzame aardsterren gevonden bij Jagersplas

 1. Maarten schreef:

  Hoihoi, ik kwam ze vanochtend bij ons in de tuin tegen tijdens het opruimen van zwerfafval. Tientallen, ik weet alleen niet welke soort, kan zo gauw geen goeie determinatie-manier vinden. In het gras en de bosjes tegenover de weggeefwinkel in de slachthuisstraat, in Zaandam. Er is ooit zand gestort en er wordt nooit op gelopen, zal er wel mee te maken hebben.

 2. al maanden eerder gevonden bij deze locatie
  maar vanwege de zeldzaamheid en kwetsbaarheid niet aan de grote klok gehangen
  (website pagina 2)

 3. Nanda Mantel schreef:

  Eind oktober heel veel gezien in de omgeving van Dwingeloo, Drenthe. Niet echt een duingebied.

 4. Maarten schreef:

  Nou we gaan vast erwtensoep maken voor de hordes toeristen! Maar serieus, als je dit leest en naar die dingen wilt komen kijken, blijf op het pad ajb zodat anderen er ook van kunnen genieten

  • ewoud de groot schreef:

   interessante zeldzame padenstoelen worden meestal gevonden door kenners die zich veelal buiten de paden begeven in het struweel en met risico op teken ( en ander ongedierte) tijdens de nog warme periode

   met het huidige klimaat was de eerste grote paddenstoelen explosie dit jaar al in augustus

   de gemiddelde kijker ziet de verschillen tussen de ene en de andere paddenstoel / aardster niet en ook de kenners moeten te pas en te onpas mede deskundige raadplegen om een vondst op naam te brengen

 5. Dirk Boet schreef:

  Deze heb ik ook in mijn tuin Ewoud.

 6. Peter Schaap schreef:

  ‘Normaal komt de aardster in Nederland voor al in het duingebied voor, en is zelfs daar een vrij zeldzame verschijning’

  Nog ‘s…
  Maar nu graag heel langzaam want ik snap het niet (ULO).

 7. Monique schreef:

  Wauw, heel bijzonder.

 8. tejo van gaalen schreef:

  Ik heb een groepje gekraagde aardsterren gevonden in mijn achtertuin in Amsterdam. Beetje veenachtige grond; niet echt een duingebied

 9. Mevr.C.J.Jacobs-Verdonk schreef:

  Er staan, tot mijn verbazing, diverse aardsterren in mijn voortuin. Had ze nog nooit gezien. Wat is de natuur toch steeds weer geweldig om te zien.

 10. M.van der Meijden schreef:

  Weer gezien in Zaandam/ wijdewormer op terrein waar ook AZjeugdstadion zit.grappig zag ze laatst bij vroege vogels Waterloopbos en nu hier. Heel mooie paddo

 11. RJ Zuidema schreef:

  Ik woon in Goor, Twente, en heb vandaag een aardster in mijn tuin gevonden.

 12. Nico Westendorp schreef:

  Ik woon in Maarssen en vond een aardster in mijn tuin eind september begin november

 13. Fred Blijestein schreef:

  Ik woon in Krommenie en ik ben nog aan het zoeken

 14. Martin steunenberg schreef:

  Goede middag.
  Heb er ook een gevonden in vierhouten Gelderland.

 15. Jan Frankot schreef:

  Bij ons loopt er een eeuwenoud voetpad de natuur in. Vanmorgen ontdekten we een aantal gekraagde aardsterren. Ik had ze nog nooit gezien. Zijn dagelijks in de natuur.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *