Na een fikse wandeling in de polder nam ik met de auto op de A7 de afslag Purmerend-Zuid/Ilpendam.

Tussen twee viaducten in waar de Munnikdijkweg in Wijdewormer overgaat in de Zuiderweg is aan de rechterkant van de weg een klein stukje bos. Vaak scheuren motorcrossers hier over paadjes, maar nu was het stil.

Gewapend met een oude camera waarop een macrolens zit liep ik het bos in. Veel vlinders te zien, die op zoek waren naar bloeiende planten met een maaltje nectar. Een mooi schouwspel waar je even de tijd voor moet nemen.

En dan het geluksmoment van de dag. Tussen de berenklauwen landde een crèmekleurige vlinder. Zo’n exemplaar had ik niet eerder gezien. Voorovergebogen tussen de beplanting schoot ik twee plaatjes en weg was de vlinder. Het was slechts een kwestie van seconden, niet wetende dat het zeer bijzonder is.

Willem Croese

Wat is de soortnaam van deze vlinder? David Sluis, huisbioloog van de Orkaan, dacht aan een ‘melanistisch zandoogje’. Helemaal zeker wist hij het niet. Na wat speurwerk op de website van de Vlinderstichting blijkt dit exemplaar volgens het artikel ‘Afwijkende vlinders’ een ‘albino bruine zandoog’ te zijn. Zeldzaam zelfs! “Ja inderdaad een albino. Mooie waarneming hoor”, reageerde David.

Willem Croese