Zigzag in Koogerpark

Het kunstwerk ‘Zigzag’ dat aan het Olieslagerspad langs de Papenpadsloot stond, heeft een nieuwe plek gekregen in het Koogerpark in Koog aan de Zaan.

In 1990 werd het werk van kunstenaar Lidy Blaauw (1947) in Zaandam geplaatst, ter gelegenheid van de dertigduizendste elektriciteitsaansluiting van het Energiebedrijf Zaanstreek Waterland.

Het kunstwerk werd officieel onthuld door wethouder Annette Baerveldt. Het kunstwerk is grondig opgeknapt op de gemeentewerf. Behalve Zigzag staan er nog andere kunstwerken in het park: ‘de dame met de stola’, ‘het veulentje’ en het verzetsmonument. De foto is volgens Zaanstad “een impressie hoe het er ongeveer uit komt te zien.” (Wij fietsen later deze week wel langs om te kijken of het een beetje klopt – de kleur lijkt in ieder geval geheel anders, volgens het NHD die wel iemand hadden gestuurd deden de lichtjes in het kunstwerk het niet.)

Het gemeentearchief Zaanstad:

Aan de Papenpadsloot bij de Papenpadsluis, zonder titel, “Zigzag”, sculptuur, 1990, staal en glas, kunstenaar Lidy Blaauw. De zigzaggende sculptuur van staal en neonlicht door Lidy Blaauw vervaardigd ter gelegenheid van de dertigduizendste (30.000) elektriciteitsaansluiting.

Wat je ziet is door het daglicht aan voortdurende veranderingen onderhevig; het geeft beweging in tijd en ruimte, de lichtlijnen zijn zo geplaatst dat het object als het ware een dag- en een nachtkant heeft (toelichting van de kunstenaar). Neergedaalde bliksemschicht, Haaks-kronkelend weerlicht, Beurtelings opgaand en aftekenend, In het woekerend bermgewas. Uit: Zaanse beeldenwijzer, sculptuur in de openbare ruimte (1945-2000).

Het kunstwerk is zo’n 5 meter lang. De bliksemflits (“van hoog naar laag, glanzend en dof”) hoort aan het water te staan zodat het de omgeving weerspiegelt als je er omheen loopt. Het rood neon is alleen ’s avonds te zien. De officiële onthulling was op 2 april 1991, “aanwezig was wethouder Horselenberg, receptie werd gehouden in de Hannie Schaftschool” (foto hieronder, gemeentearchief Zaanstad).

In 2009 en 2014 lijkt het kunstwerk er nog te staan volgens foto’s op Google Streetview (foto helemaal onder), maar het raakt volledig overwoekerd. In 2019 is het een kale plek aan het Olieslagerspad.

Zigzag aan Olieslagerspad, foto Gré Dapper (2008, gemeentearchief Zaanstad)

Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit kunnen tot 22 juni een bezwaarschrift indienen bij B&W.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Marjolein Lensink

    Jammer dat ZigZag niet terug is op het Olieslagerspad. Ik vond het een mooi ding in de openbare ruimte. Maar fijn dat het weer te zien is.

  • Ria de Leeuw

    Mag dat afgrijselijke zigzagding weer verwijderd worden uit het Koogerpark? Het staat daar volkomen misplaatst. Verstoort de fauna met die overbodige verlichting ’s nachts. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de bewoners van het Olieslagerspad blij zijn dat het daar weg is. De omwonenden van het park zijn niet geraadpleegd en niet geïnformeerd. De wijkmanager moet nog ingewerkt worden dus die kunnen we niet alles kwalijk nemen. Maar hier is weer sprake van geen- en miscommunicatie. Het Koogerpark is geen dumplocatie voor miskende kunst in Zaanstad. Daar is het park te klein en veel te mooi voor..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *