Daar komt het dus op neer: geen jubileumsubsidie. Zingen op de Zaan heeft geprobeerd terug te komen, maar dat is niet gelukt. De gemeente geeft drie mega-subsidies van € 100.000 aan organisaties vanwege het 50-jarig jubileum van Zaanstad, maar de aanvraag voor een nieuwe editie van Zingen op de Zaan is afgewezen – net als acht andere aanvragen.

Op Facebook plaatste de organisatie een bericht waarin zij laten weten dat zij hebben meegedongen naar een van de grote drie jubileumsubsidies die de gemeente ter beschikking stelde vanwege het 50-jarige jubileum van Zaanstad. Na een lange strijd wijst de gemeente het verzoek van Zingen aan de Zaan af. De door de gemeente aangewezen commissie heeft het verzoek afgewezen omdat de organisatie niet ‘professioneel genoeg is’.

Volgens het bericht van Z o/d Z kiest de commissie liever voor ‘commerciële partijen, met strakke en mooie presentaties, boven een stel enthousiastelingen die alle tijd en geld aan de organisatie van een evenement besteden.’


Prijswinnaars

In de prijzen vielen wel PinksterZaan, Zaans Spektakel en Wonderlicht. Het eerste is een initiatief van Bas Husslage en is de jubileum-editie van een evenement dat al eerder op de Zaans Schans is gehouden. De bloedige overwinning op de Spanjaarden in 1574 wordt gevierd ‘met nadruk op vrede en verbinding’.

Zaans Spektakel is een initiatief van Damcare, de horeca op en rond de Dam in Zaandam. Zij willen niet alleen op het hoofdpodium op de Dam in Zaandam ‘aanstormend Zaans talent’ laten zien en horen maar ook ‘in alle dorpen aan de oevers van de Zaan, vanaf de Burcht in Zaandam tot en met West-Knollendam’ (tussen deze plekken varen elektrische rondvaartboten – van EBS?).

Stichting Creatuur (Alkmaar) organiseert met Wonderlicht ‘een avondwandeling langs bakens van licht en vuur met straattheater met internationale allure.’ In 2023 organiseerden ze dit event ook in Alkmaar.

Voor kleinere initiatieven zijn er nog wel subsidies van € 5.000 beschikbaar.


‘Niet bij pakken neerzitten’

Op Facebook laat Z o/d Z wel weten dat ze mogelijk terugkomen. ‘Wij gaan niet bij de pakken neerzitten, wie weet zien we elkaar snel weer!’

Tien jaar geleden groeide de populariteit van Zingen op de Zaan als kool. Een evenement waarbij tientallen bootjes, met gezelschap van verschillende koren, de Zaan overvaren en in elke hoek van de Zaanstreek laten horen dat dit evenement aan de gang is. Hoewel veel Zaankanters met smacht zitten te hopen op een vervolg (tenminste, als we de Facebook comments moeten geloven), zit een volgende editie er voorlopig niet in.

Door Sascha Timmerman en Piet Bakker. Bronnen: FB ZopZ, websites gemeente, Pinksterzaan en Creatuur. Foto: Michel Schermer, Zingen op de Zaan 2018.