Toch weer (soort van) ‘Zingen op de Zaan’…

Op zaterdag 7 juli wordt er weer gezongen op de Zaan. Het evenement ‘Zingen op het mooiste stukkie aan de Zaan’ start in Westknollendam (jachthaven) en bij Brokking in Wormerveer en eindigt in Wormer.

De aanduidingen ‘Zingen op de Zaan’ of ‘Midzomer op de Zaan’ worden niet gebruikt door de organisatie “om geen verkeerde verwachtingen te wekken bij deelnemers en publiek.”

Dit jaar wordt met negen boten gevaren vanaf Brokking Wormerveer naar de sluis van Zaandam en weer terug naar Wormer. Op de boten zingen onder meer het Kapiteinskoor, het Hazeskoor, popkoor Ongeremd en de Parelvissers, het begint om 13.00 en eindigt rond 16.00 uur bij de Bataaf in Wormer waar op de kade de koren nogmaals optreden bij ‘ZingenZaan’.

Het originele ‘Zingen op de Zaan’ begon meer dan tien jaar geleden en ontwikkelde zich snel tot één van de grootste evenementen in de Zaanstreek. De tientallen schepen met koren trokken tienduizenden bezoekers waardoor het gebeuren aan z’n eigen succes ten onder dreigde te gaan door stijgende financiële lasten en organisatorische problemen.

Een ruzie tussen organisator Ron Couwenhoven en Las Vegas-eigenaar Ton Brekelmans leidde tot opheffing van de stichting Zingen aan de Zaan in 2012. Een nieuwe organisatie kreeg de editie van 2013 niet rond.

Enkele jaren was een soortgelijk festival wel onderdeel van Midzomerzaan maar daar kwam een eind aan wegens subsidieperikelen.

Wel organiseert het Tolhuys al enkele jaren het evenement ‘Zingen aan de Zaan’.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • C. De Boer

  Ongelofelijk dat er op deze manier een stukje geschreven wordt. Ik vindt het echt heel knap dat er dingen naar voren worden gehaald waar dit evenement niets maar dan ook helemaal niets mee te maken heeft. Het wordt echt een top dag met mooi weer en gezellige mensen. Ik snap dat jullie vrijwilligers zijn maar dat wil niet zeggen dat jullie zomaar iets kunnen neerzetten. Het Lijkt mij handig dat jullie redactie contact opneemt met de organisatie tel 0653620004

  • De Orkaan

   Hallo Cas,
   mochten er feitelijke onjuistheden in dit stukje staan, dan kan je ze vanzelfsprekend melden. Dat kan onder dit stuk of per mail (deorkaan@gmail.com).
   Je schrijft overigens ‘Het wordt echt een top dag met mooi weer en gezellige mensen.’, wij nemen dat direct van je aan, en melden nergens dat we anders verwachten dan dat.
   We ontvangen graag je professionele input… lijkt ons handig.

 • Ingrid Bosman

  Uhm, het lijkt mij, journalistiek gezien, handig om vooraf contact te zoeken met de organisatie van een evenement om gezamenlijk tot een goed informatief artikel te komen, toch?

  • De Orkaan

   Uhm, het lijkt ons dat we contact hebben gehad, een persbericht hebben ontvangen, het draaiboek in ons bezit hebben en beschikken over een heel fijn eigen archief van stukken uit het verleden over een hoop gezang aan de Zaan, Ingrid. Mooi toch?
   En ook voor jou geldt… feitelijke onjuistheden mag je immer melden!

 • Egbert Visser

  Dat het originele Zingen op de Zaan werd afgeblazen had niet alleen te maken met onenigheid tussen de toenmalige organisatie en Brekelmans maar vooral door de Gemeente Zaanstad ( lees Geke Faber , de toenmalige burgemeester) De subsidiekraan werd steeds dichter gedraaid en o.a. de veiligheidseisen werden steeds strenger.
  De Havendienst of de politie had moeten ingrijpen toen de discoboot van Brekelmans werd gesommeerd Zingen op de Zaan te verlaten vanwege veel te veel mensen en lawaai aan boord van het ponton.

  • De Orkaan

   Een buitengewoon stompzinnige bewering over het zogenaamde persoonlijk ingrijpen van burgemeester Faber waar gewoontegetrouw weer eens geen enkel bewijs voor wordt geleverd. Eigenlijk zouden we dit soort ozin moeten weren maar we laten het deze keer maar eens door ter lering en vermaak.

 • Er is een Sport en Spel dag op Winkelcentrum de Saen in Assendelft.
  op Zaterdag 7 Juli.

  http://www.winkelcentrumdesaen.nl/evenementen/sport_en_speldag_2018

 • Ron Couwenhoven

  Zingen op de Zaan ging in 2012 niet ter ziele door een ruzie tussen mij en Ton Brekelmans, maar door een conflict tussen het complete bestuur van de stichting Zingen op de Zaan en dit raadslid. Het was geen éénmansactie zoals uw redactie suggereert. Er zaten zeven mensen in het bestuur en die hadden allemaal hun zakken vol van Brekelmans en zijn aanhangers. Die bezwaren werden vastgelegd in een brief aan het gemeentebestuur, waarna Brekelmans meende een aanklacht wegens smaad tegen mij te moeten indienen. Deze valse aanklacht werd door de rechtbank in Alkmaar op alle punten ontzenuwd, zodat er vrijspraak volgde.

 • Erik Esteie

  Was de tocht der tochten afgelast? Ik ben vanaf Verkade naar de Bartelsluis gefietst en ben daar rond 13:30 weer omgedraaid. Ik heb heel veel gezien, maar geen zingen aan(op/in) de Zaan

  • Zaanse Dré

   Is er misschien nog een rivier die ‘De Zaan’ genoemd wordt? Met een Bartelssluis en een fabriek Verkade? Erik, Je had je vooraf beter moeten informeren. Er werd gevaren vanaf Brokking bij Westknollendam. Vanaf 13.00 vertrek aldaar. Als jij bij de Bartelssluis gekeerd bent om 13.30 uur en weer richting Zaandam gefietst, heb je mooi de optocht vooruit gefietst. Jammer, je hebt echt wat gemist.

   • Erik Esteie

    Misschien had de promotie afdeling van de tocht der tochten zijn werk beter moeten doen en er voor moeten zorgen dat een en ander duidelijk was voor dat men ging varen…

    Ik vind het namelijk nogal knap om heen en weer te varen tussen west knollendam en de Verkade fabriek en terug naar de bataaf in 3 uur…

    Bovendien weet ik 100% zeker dat er een aankondiging bij de IJssalon op de Zuiddijk hing dat de tocht niet om 12:00 zou beginnen, maar om 11:00

    Ik hoop dat het volgend jaar allemaal iets beter gepromoot word want ik ben zeker geen tegenstander van deze tocht maar de onduidelijkheid over het programma doet de tocht geen goed…

    • Zaanse Dré

     Van de IJssalon weet ik niets, heb ik niet gezien, maar iedereen schrijft wel eens iets wat niet (geheel) waar is. Zo heeft Het Tolhuys gepubliceerd dat het Kapiteinskoor daar zou optreden op 7 juli. En dat terwijl aangekondigd was dat het Kapiteinskoor mee zou varen. Nu ja, bij het voorbij varen was het Kapiteinskoor en de andere koren natuurlijk wel (dicht) bij het Tolhuys.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *