De rechtbank in Alkmaar wil op 26 mei uitspraak doen in de rechtszaak waarin Zingen op de Zaan-secretaris Ron Couwenhoven door POV-raadslid en Las Vegas-uitbater Ton Brekelmans wordt beschuldigd van “het aanranden van diens goede naam”.

Het Openbaar Ministerie eist een boete van € 150. Couwenhoven en zijn advocaat vragen om vrijspraak. Volgens hen is “geen sprake van smaad, laster, etc. maar slechts van een feitelijke weergave van dat gene wat gepasseerd is.”

De zaak begint in 2011 als Zingen op de Zaan de boot van Las Vegas weigert wegens “wangedrag”. In 2012 probeert Brekelmans (onder valse vlag aldus Couwenhoven) alsnog mee te doen. Vanaf dat moment escaleert de situatie. Het leidt tot wederzijdse beschuldigingen (“stevig maar nimmer bedreigend” volgens Brekelmans), scheldpartijen op sociale media en zelfs tot een handgemeen in de Kapiteinshut (een “schouderklopje” aldus Brekelmans).

In november 2012 schrijft Couwenhoven namens Zingen op de Zaan aan B&W van Zaanstad dat “de bende van Brekelmans” zich schuldig heeft gemaakt aan “wangedrag, provocaties en intimidaties” waarop Brekelmans Couwenhoven aanklaagt wegens smaad. Volgens zijn aangifte vooral wegens de “Bende van Brekelmans” wat volgens hem suggereert dat hij lid is van een criminele organisatie.

Lees hier het eerdere uitgebreide verhaal over de vete tussen Brekelmans en Couwenhoven.

Volgens Couwenhoven heeft het OM:

“last van tunnelvisie: de beweringen van Brekelmans werden klakkeloos voor waar aangenomen, terwijl aan de hand van getuigenverklaringen en schriftelijke bewijzen zijn leugens konden worden ontzenuwd.”

Brekelmans is er volgen hem voor verantwoordelijk dat het evenement niet meer bestaan: “Zonder de misdragingen van Brekelmans had Zingen op de Zaan nog bestaan.”

Aan Ton Brekelmans is gevraagd om commentaar te geven op de zaak. Hij heeft niet op ons verzoek gereageerd.

Op 26 mei om 13:00 doet de rechtbank in Alkmaaruitspraak.