Evenementenbeleid eist twee nieuwe slachtoffers

Zowel MidzomerZaan als Midzomer op de Zaan (voormalig Zingen op de Zaan) zijn gesneuveld tussen de maalstenen van het nieuwe evenementenbeleid.

Midzomer op de Zaan kreeg € 8.912 van de aangevraagde € 11.000 en heeft besloten het evenement te schrappen. MidzomerZaan zag haar aanvraag helemaal afgewezen.

Eerder schreven wij over de kinderboekenmarkt die zijn m/v laatste jaar aankondigde.

We proberen inzicht te krijgen in de beoordeling van de subsidieaanvragen door de vijf onafhankelijke deskundigen*, maar dit blijkt vrij moeilijk. Ondanks de toegezegde transparantie vooraf is er niet meer informatie beschikbaar dan een -niet onderbouwde- puntentoekenning. De gemeente laat weten:

“Een andere onderbouwing dan de scoreformulieren en de verslagen van het adviespanel is op dit moment niet beschikbaar. Indien een aanvrager daarom vraagt (in bijvoorbeeld een bezwaarprocedure), wordt een schriftelijke onderbouwing opgesteld op basis van de verslagen en ter beschikking gesteld aan de betreffende aanvrager.”

De genoemde verslagen wil de gemeente niet openbaar maken. De aanvragers die wij spraken, kregen echter ook geen inzicht. Drie organisaties hebben inmiddels bezwaar aangetekend. De procedures lopen nog.

15 evenementen kregen subsidie. Het meeste geld gaat naar het Winterschans-evenement, IFIKZ en de Hembrughappening. Ook het Amsterdamse grachtenfestival krijgt geld van Zaanstad.

De organisatie van Midzomer op de Zaan meldt via haar Facebookpagina:

‘De oergezellige muziekboten parade mag niet meer op het toneel verschijnen. Nadere informatie over het hoe en waarom zal zeker volgen. Het verzoek is om dit bericht te delen met mensen die altijd trouw langs de Zaanse kade stonden te zwaaien en te dansen. Bedankt allemaal!’

Afgelopen jaar bezong Freek de Zaan tijdens MidzomerZaan. Gelukkig hebben we de beelden nog:

We zijn geen tekstschrijver, maar misschien wil Freek het volgende couplet toevoegen:

De Zaan, mist het transparante dat beloofd was,
aan mensen die het -uit de tenen vandaan- doen
De Zaan paait dan heel veel liever,
Amsterdammers, en lokt hen met veel poen.

Wordt vervolgd… (als het aan ons ligt)

*Annemieke Leusen (voorzitter), Adriën Schilder, Koen Bart, Lex Kruijver en Karin Hoorn.

 

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Ruby

  Is dit ook de reden dat de drukbezochte kinderboekenmarkt op de zaanse schans dit jaar voor het laatst is?

 • Erik Esteie

  Ook het militaire weekend op het Hembrugterrein gaat dit jaar niet door
  Past ook niet bij het Zaanstad op de kaart zetten

 • Alles (behalve vreetfestijnen) wijkt (nu al) voor het Cult(d)uurcluster …

 • Hans Kuyper

  Het is tijd dat de wethouder zich niet langer verbergt achter de regeltjes. Het nieuwe Evenementenbeleid zag er op papier goed uit, maar lijkt nu te gaan leiden tot willekeur en kaalslag. De transparantie is nul en de mensen die Zaanstad leuk willen maken lopen gefrustreerd rond.
  De regeling kent een hardheidsclausule, dat betekent dat het college de bevoegdheid heeft om in te grijpen als organisaties onevenredig hard getroffen worden. Het is nu absoluut tijd om dat te doen, zo snel mogelijk, of er wacht ons een heel nare zomer met louter geïmporteerde Amsterdamse evenementen.
  Er is geen directe link met het Cultuurcluster, althans niet financieel, maar beide ontwikkelingen komen voort uit dezelfde kortzichtige visie: Zaans is niet goed genoeg, we moeten Klein Amsterdam worden. Straks zitten we ook nog met een museum vol hoofdstedelijke kelderkunst in het centrum van Zaandam. En dat alles om Amsterdammers te trekken – die toch wel komen, als economische vluchtelingen.
  Dit college wil nieuwe inwoners. Ik wil liever een nieuw college.

  • Christine

   Een nieuw evenementenbeleid om Zaanstad op de kaart te zetten. Gevolg: er gebeurt steeds minder en straks helemaal niets meer.

 • Lily Houtkamp

  Geweldig Zaandam! Weer een leuk festival als Midzomerzaan de das om gedaan!

 • Jaap Meeuwsen

  Het Amsterdamse Grachtenfestival krijgt geld van Zaanstad ?
  Ben ik nou gek aan het worden of zo ?

 • Wendy Kind

  Vanuit het hele land krijg ik altijd veel complimenten voor alle leuke evenementen die er binnen de Zaanstreek worden georganiseerd. Van mensen die eigenlijk dachten dat Zaanstad nogal suf was. En die daarvan terugkwamen omdat zoveel mensen zoveel leuke dingen hier organiseren, voor allerlei publiek. Met de Zaan als middelpunt.
  Maar helaas, helaas… het een na het andere wordt weer afgekapt.
  Kan de gemeente volgende keer nog eens 5 keer extra nadenken?

 • De Orkaan

  Het was een bericht uit 2017 overigens.

  • Wendy Kind

   Ah ja, het popt bovenaan op, omdat er kennelijk iemand weer heeft gereageerd. Nou ja, mijn opmerking blijft: het is hier creatief en leuk en gezellig maar het een na het ander wordt weer afgeschaft.
   En dat is jammer, voor de inwoners vooral maar ook voor het imago.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *