Zinnenprikkelende opening

Afgelopen zaterdag, 1 april, werd in het Weefhuis te Zaandijk de 20-jarige jubileumexpositie geopend met kunst die vooral bedoeld is om te voelen, horen, ruiken en proeven. Je mag dus alles betasten en overal aankomen, zodat speciaal ook blinden de kunst intensief kunnen ervaren.

Maar Iedereen is welkom en ook voor alle andere bezoekers is het fijn om alles eens heerlijk even aan te raken en niet achter glas of een hekje te moeten blijven staan.

Door: Ans Bruijn

De opening werd gedaan door Jan Schoen, die ook de gastspreker terzijde stond met een beschrijving van het getoonde beeldmateriaal. Spreker was de befaamde fotograaf Hannes Wallrafen, die 20 jaar geleden plotseling blind werd en noodgedwongen zijn focus moest verleggen van beeld naar geluid. 

Hij liet ons foto’s zien en geluidsfragmenten horen, waarbij hij commentaar en uitleg gaf. De thema’s in zijn werk bleven wel hetzelfde: het voortgaan van de tijd en de vergankelijkheid der dingen. En ook de persoonlijk tijdservaring.

De expositie was en is een verrassende belevenis. Er is heel veel moois te zien, te voelen en te horen. We kunnen* niet alles tonen, maar maakten een selectie voor jou:

Heel indrukwekkend is de vilten hand die uit een vilten zuil groeit om ieder die dat wil een zachte handreiking te doen met beweegbare vingers.

Ook de eindeloze slang, die uit prachtig hout lijkt (en voelt) te zijn gesneden, dwingt bewondering af.

Er is een heel mooi uit wol gevilt masker dat de stilte voelbaar maakt, met de gelijknamige titel ‘Stilte’ (Amber Paans of, Ambrosia Naturals):

Ook zijn er in terracotta uitgevoerde knappe en ontroerende beelden van konijnen van Joke Konijn, met als verrassende titel ‘wie ben ik?’

Heel bijzonder is ook het prachtige kunstwerk over de breking van licht en lijnen in water, in wol en in keramiek tastbaar gemaakt door Rosalyn Reijnders. 

De sfeer was goed, er was een plekje voor iedereen, inclusief de geleidehonden en onder een hapje en een drankje werd er nog lang nagepraat over deze bijzondere tentoonstelling.

Met dank aan Stichting Honig-Laanfonds, het P.M. Duyvisfonds, Budinsky Fonds en Stichting Oren en Ogen Tekort. Van harte aanbevolen en nog te zien tot 10 april 2023. Voor openingstijden zie de website.

* We kunnen het wel, maar het is natuurlijk veel leuker als je het zelf gaat beleven.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *