Zo leer je nog eens wat. Er wordt niet alleen een nieuw ziekenhuis gebouwd naast de McDonald’s (zo leggen wij het altijd uit als iemand de weg vraagt), maar het is ook nog eens lean gebouwd.

En er is dus gebimd.

Wat is dat? Lean bouwen is slim bouwen, en door slim te bouwen is volgens bouwer Bam de bouwtijd met een jaar bekort.

Eerst ‘knutselden’ de bouwers samen met Mecanoo Architecten een kartonnen model in elkaar waar de gebruikers de functies kunnen beoordelen. Bernd Schönherr, projectdirecteur van BAM Bouw en Techniek – Grote Projecten, zegt op de site van BAM:

“Voor allerlei functies van het ziekenhuis hebben we in een bedrijfshal ruimten met kartonnen wanden ingedeeld om diverse scenario’s na te bootsen. Voor de afdeling Spoedeisende Hulp heeft dit geleid tot tal van verbeteringen in het ontwerp.”

Het nieuwe ZMC is groot: 40.000 m2, maar wel 20.000 m2 kleiner dan het vorige. Schönherr:

“In het kader van de lean-gedachte concentreert het nieuwe ziekenhuis zich op de kernactiviteiten. Zo is besloten het magazijnbeheer en de ziekenhuisapotheek buiten de deur te brengen. Voor het ontwerp is bewust gekozen in zee te gaan met een architect, die relatief weinig ervaring heeft met ziekenhuizen. Zo haal je iemand in huis die met een frisse blik naar de opgave kijkt en kritische vragen stelt.”

De opdracht voor realisatie van het casco kwam maart 2014, de bouw begin vijf maanden later. In september 2015 werd het hoogste punt bereikt. In november was het gebouw wind- en waterdicht.

Okay, maar wat is BIMMEN?

In het artikel staat het niet, maar online vonden we het: Building Information Modeling, waarbij de bouw wordt voorbereid en begeleid met een 3D-model waar alle informatie over de bouw inzit.

Tip van de immer oplettende fotograaf (elke dag een een Zaanse foto) Erik Esteie.