ZMC wordt lean gebimd door BAM-Bouw

Zo leer je nog eens wat. Er wordt niet alleen een nieuw ziekenhuis gebouwd naast de McDonald’s (zo leggen wij het altijd uit als iemand de weg vraagt), maar het is ook nog eens lean gebouwd.

En er is dus gebimd.

Wat is dat? Lean bouwen is slim bouwen, en door slim te bouwen is volgens bouwer Bam de bouwtijd met een jaar bekort.

Eerst ‘knutselden’ de bouwers samen met Mecanoo Architecten een kartonnen model in elkaar waar de gebruikers de functies kunnen beoordelen. Bernd Schönherr, projectdirecteur van BAM Bouw en Techniek – Grote Projecten, zegt op de site van BAM:

“Voor allerlei functies van het ziekenhuis hebben we in een bedrijfshal ruimten met kartonnen wanden ingedeeld om diverse scenario’s na te bootsen. Voor de afdeling Spoedeisende Hulp heeft dit geleid tot tal van verbeteringen in het ontwerp.”

Het nieuwe ZMC is groot: 40.000 m2, maar wel 20.000 m2 kleiner dan het vorige. Schönherr:

“In het kader van de lean-gedachte concentreert het nieuwe ziekenhuis zich op de kernactiviteiten. Zo is besloten het magazijnbeheer en de ziekenhuisapotheek buiten de deur te brengen. Voor het ontwerp is bewust gekozen in zee te gaan met een architect, die relatief weinig ervaring heeft met ziekenhuizen. Zo haal je iemand in huis die met een frisse blik naar de opgave kijkt en kritische vragen stelt.”

De opdracht voor realisatie van het casco kwam maart 2014, de bouw begin vijf maanden later. In september 2015 werd het hoogste punt bereikt. In november was het gebouw wind- en waterdicht.

Okay, maar wat is BIMMEN?

In het artikel staat het niet, maar online vonden we het: Building Information Modeling, waarbij de bouw wordt voorbereid en begeleid met een 3D-model waar alle informatie over de bouw inzit.

Tip van de immer oplettende fotograaf (elke dag een een Zaanse foto) Erik Esteie.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Ron

  ‘Ziekenhuisapotheek buiten de deur houden’??? Pardon!
  Leuk om een architect aan te trekken met relatief weinig ziekenhuiservaring…
  Maar hoe blij ben ik wanneer ik zie hoe zinnig het na jaren apotheekloze OLVG in Amsterdam een ‘in house’ apotheek heeft. Dit is 2016!
  Er komt bij het ZMC een ‘winkeltjes gebied’ met van alles, cafeetjes, bloemetjes en geen apotheek?
  Zou een wel heel erg gemiste kans zijn!

 • Erik Esteie

  Ik weet niet hoe dit filmpje in te sluiten maar dit filmpje is al een jaar of 3 oud en is aangepast/verandert sinds de eerste versie

  https://www.youtube.com/watch?v=s21nvP6Y5Lg

  Ik vraag me na al die tijd nog steeds af of er in het nieuwe ziekenhuis ook een eerste hulp komt, of een intensive care?
  Kan je er ook terecht als iets levensbedreigend is…

  Het is natuurlijk leuk om te weten dat mevrouw de Vries een geweldig uitzicht heeft als ze ligt te wachten op een nieuw leven wat ze bij zich draagt en ook nog eens is rondgeleid op de plek waar dit nieuwe leven geboren gaat worden maar dat is volgens mij niet de essentie van een ziekenhuis. Of dat meneer ten Dam nog een kopje koffie kan drinken en via sms wordt gewaarschuwd dat hij aan de beurt is om geholpen te worden. (ze weten nu al dat de wachttijden lang genoeg zijn om ergens koffie te gaan drinken?)

  Veel plezier met het kijken naar dit filmpje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *