Zomaar een Zaans Minuutje: De grote rotonde 🎥

Zweet in de bilnaad hadden we als we er tijdens de rijles overheen moesten. Wanneer wissel je van strook voor welke route? En weten de andere weggebruikers dat je van baan gaat veranderen? Tot nu toe ging het goed (afkloppen!), maar het Prins Bernhardplein blijft een dingetje.

Hoe dan ook, echt nieuws is het niet.

Bij De Orkaan zitten we bovenop het nieuws. We bedrijven topsport, staan altijd aan, en zien de Zaan. En, oké, een heel enkele keer hobbelen we achter feiten aan. Gelukkig worden we in die gevallen doorgaans tot de orde geroepen door onze messcherpe lezers: #blijmee.

Toch vinden we dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. Soms biedt de Zaan niks nieuws, maar is het fijn te kijken. Nu en dan trakteren we je (en ons!) daarom op een Zomaar Zaans Minuutje waarin weinig tot niks gebeurt.

Vandaar: vrachtwagens, auto’s en zelfs een enkele traktor, mensen die zich van geen camera bewust zijn. Meer is het niet voor vandaag.

Eerder schoten we zomaar een Zaans Minuutje van:

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Louis Dirksen

  Er zijn twee rotondes in Europa die ik te allen tijde zal ontwijken: de Prins Bernhard rotonde en de rotonde Amelisweerd van A27 naar A2. Bij deze laatste rij ik gewoon door tot de A1.

  Mijn blik is mij lief……

 • Toch is de Bernhard rotonde de perfect uitgevoerde rotonde. Men heeft de fietspaden er afgehaald en buitenom gelegd. De stoplichten reguleren het verkeer perfect en zijn optimaal afgesteld en de belijning van de rijstroken is perfect, bijna automatisch draai je binnen je rijstrook rond. Het enige wat je goed moet doen bij het aanrijden is de juiste voorsorteerstrook nemen, midden voor rechtdoor, links voor linksaf en rechts voor rechtsaf. Kind kan de was doen. Vergeet je knipperlicht daarbij niet, even richting aangeven en iedereen ziet en snapt wat jij gaat doen. Merel laten we een keertje een rondje Chaps-Elysées rijden in de avondspits, dat is pas echt leuk.

  • Bart Prins (2)

   De rotonde is ook vrij makkelijk als men goed voorsorteert. Een dingetje bijvoorbeeld is dat men vaak in het midden voorsorteert voor naar het ziekenhuis/McDonalds/AH. Dat is niet dezelfde strook als het verkeer wat de Heijermanstraar in moet. Op de bovenborden staat het duidelijk aangegeven maar toch veroorzaakt het veel verwarring en de bijbehorende irritatie…:

  • Bart Prins

   Is ook niet helemaal waar, als je vanuit Kogerveld de rotonde rechtdoor wil nemen om vervolgens richting ZMC /McDonalds/ Koningin Julianaweg te gaan moet je op de línkerbaan beginnen voor je de rotonde oprijdt.

   Maar dat staat met borden aangegeven (ZMC).

 • Bart Prins

  Ruim vóórdat je de rotonde oprijdt de goede baan kiezen. Oftewel voorsorteren. Staat overal duidelijk aangegeven op borden met pijlen. Als je op de rotonde zélf nog eens moet kiezen ben je veel te laat en druk je anderen uit hun baan.

 • M.van der Poel

  Probleem is vaak dat men vanuit richting Purmerend, of het Kalf bewust kiest voor het middenvak richting Heijermanstraat, omdat hier hier minder auto’s voor de verkeerslichten staan. Vervolgens drukt men de bestuurders die de juiste baan richting Poelenburg en ZMC volgen, uit de door hun gekozen juiste baan, en gaan alsnog richting Poelenburg en ZMC. Hierbij rijden zij over de doorgetrokken witte streep! Maak het dagelijks mee.

 • Jaap Meeuwsen

  Hoeveel reacties mag een Bart Prins plaatsen op één artikel ?
  Eén, hoogstens twee dacht ik toch ?

  • De Orkaan

   En wij maar denken dat de kleuterschool gesloten was tijdens Hemelvaart…

  • Bart Prins

   Niet zo kattig gelijk, gewoon alles van Bart Prins lezen, dan zie je dat er twéé Bart Prinsen zijn!

   De Orkaan kan het checken want het email-adres moet wel anders zijn.

 • Louis Dirksen

  Gezien al het bovenstaande is het dus hardstikke duidelijk dat als je maximaal twee keer per jaar dit onding nadert en verder moet dan de eerste afslag je je eigen blik en dat van anderen gaat blootstellen aan de kans op butsjes en krasjes, of nog erger: getoeter of middelvingers van geroutineerde Bernhardrotondegebruikers.

  Pff, pff, wat een zin. Tijd voor een biertje….

  • Bart Prins

   Haha, die geroutineerde Bernhardrotondegebruiker, dat ben ik. Zodra ik uit mijn baan gedrukt dreig te worden druk ik pro-aktief op mijn driehoornige claxon. Een middelvinger is dan niet meer nodig.

   • IK zie mijzelf ook als een geroutineerde Bernhardrotondegebruiker, maar ik heb eigenlijk nooit de noodzaak gezien om daar claxon of middelvingers te gebruiken. Je moet opletten, en geven en nemen, maar dat geldt altijd voor het verkeer.

    • Bart Prins

     Ja klopt. Je ziet het al van tevoren aankomen wanneer een medeweggebruiker tegen de regels in rijdt en jouw uit de baan dreigt te drukken. Dan probeer je dus daarvóór of daaráchter in te voegen. Maar soms rijden ze écht als een kip zonder kop, proberen ze ook nog eens rechts in te halen terwijl je de knipper aan hebt staan dus dát is het moment om op de scheepshoorn te drukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *