Zomaar een Zaans Minuutje: De Vlijt 🎥

Bij De Orkaan zitten we bovenop het nieuws. We bedrijven topsport, staan altijd aan, en zien de Zaan. En, oké, een heel enkele keer hobbelen we achter feiten aan. Gelukkig worden we in die gevallen doorgaans tot de orde geroepen door onze messcherpe lezers: #blijmee.

Toch vinden we dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. Soms biedt de Zaan niks nieuws, maar is het fijn te kijken. Nu en dan trakteren we je (en ons!) daarom op een Zomaar Zaans Minuutje waarin weinig tot niks gebeurt.

Gisteren gleed De Vlijt door De Zaan als een mes door de boter. Een heerlijke handeling die ingesleten niet lijkt te bestaan als je het niet ziet. Het mooiste is: er was geen enkele nieuwswaarde.

Eerder schoten we zomaar een Zaans Minuutje van:

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Mieneke Kolen

  Nieuwswaarde, het is maar hoe je het bekijkt.
  Het schip De Vlijt komt voorbij met houtsnippers. Houtsnippers worden samengeperst tot pallets voor de pelletkachel, of om papier te maken of voor spaanplaat. Over hergebruik gesproken; het schip is gebouwd in 1925 en heeft 1631 ton laadvermogen. Even omrekenen: het schip is bijna 100 jaar oud en 1631 ton is ten opzichte van het laadvermogen van een vrachtwagen die ca. 20 ton vervoert een file van 80 vrachtwagens. Dat is een file van hier tot Tokio! Bovendien is er meestal een schipper en een knecht aan boord in plaats van 80 chauffeurs.
  Je kunt s’ nachts met je raam open slapen als er een schip passeert, probeer dat maar eens met 80 vrachtwagens.
  Wanneer je voor de brug moet wachten is dat een mooi rekensommetje.

  • Rens Kleijn

   Positief stuk, zeker ten aanzien van de scheepvaart een bedrijfstak die erg belangrijk is voor de economie en een enorme besparing op uitstoot geeft ten aanzien van wegverkeer. Het genoemde schip is wat jonger dan u aangeeft deze de vlijt is van 1972, en gaat na een tussentijdse verbouwing dus ook al even mee. De houtsnippers gaan meestal naar Duitsland voor verbranding en energie opwekking. Zijn te vuil om hergebruikt te worden.

  • Ruud Verhallen

   alleen jammer van die dieseluitstoot..

  • Bert Versteeg

   De houtsnippers gaan naar de HVC waar ze worden verwerkt in de bio- energie centrale waar door verbranding elektricteit wordt opgewekt en de restwarmte wordt gebruikt voor het warmtenet.
   De snippers zijn afkomstig van niet recyclebaar afvalhout, het zogenaamde B hout.
   Er zijn 3 categorieen afvalhout, A, B en C hout.
   A hout is schoon, ongeverfd en onbehandeld afvalhout dat hergebruikt wordt voor de fabricage van o.a. spaanplaat, multiplex, board etc.
   B hout is geschilderd, gelakt of gelijmd afalhout ( spaanplaat, multiplex, meubelen,triplex etc.) hout.
   C hout is geimpregneerd hout , zoals bielzen, tuinhout etc.

   In Alkmaar worden jaarlijks 168 kiloton houtsnippers verwerkt, genoeg om 50.000 huishoudens van elektriciteit en 9500 woningen en bedrijven te verwarmen en van warm water te voorzien.

   bron: https://www.hvcgroep.nl/ons-verhaal/projecten/afvalenergiecentrale-alkmaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *