Zomaar een Zaans Minuutje: Hanenpadsluis πŸŽ₯

Wiel. Zo heet de sluiswachter van de Hanenpadsluis. ‘Het is een echte naam’, verzekert hij ons: ‘uit Limburg’. Wiel is import, maar hij bedient al 23 jaar de sluis die al sinds 1713 (zegt Wiel, 1714 zegt de Zaanwiki) de polder Oostzaan met zijkanaal G, de Voorzaan verbindt.

Wat we meer te weten kwamen? De armspieren van Wiel zijn kneppelhard, zijn ‘brugwachtershuisje’ is een armoedige keet en het leukste aan het vak is het contact met de mensen.

Hoe dan ook, echt nieuws is het niet.

Bij De Orkaan zitten we bovenop het nieuws. We bedrijven topsport, staan altijd aan, en zien de Zaan. En, okΓ©, een heel enkele keer hobbelen we achter feiten aan. Gelukkig worden we in die gevallen doorgaans tot de orde geroepen door onze messcherpe lezers: #blijmee.

Toch vinden we dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. Soms biedt de Zaan niks nieuws, maar is het fijn te kijken. Nu en dan trakteren we je (en ons!) daarom op een Zomaar Zaans Minuutje waarin weinig tot niks gebeurt.

Vandaar: gewoon een filmpje van Wiel die de poort openzet voor twee bootjes. Meer is het niet voor vandaag.

Eerder schoten we zomaar een Zaans Minuutje van:

Door Merel Kan (De Orkaan): tekst, foto, video

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Jaap van Willigen

    heerlijkπŸ˜€ik hou ervan. ❀

  • Frits Krom

    Wist u, dat deze sluis ooit een Zeesluis geweest is? Want toen de Afsluitdijk er nog niet was, stond de Voorzaan, via het IJ en de Zuiderzee, in open verbinding met de zee. Ik vermoed dat daarom deze sluis zulke hoge sluismuren heeft: om ook bij vloed schutten te kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *