Zomerhitte: 10 augustus. De Elzenboom in Koog aan de Zaan

Op 4 dagen na een jaar geleden was zijn buurman De Reinout verbrand.

Toch had dat de eigenaar van molen De Elzenboom in Koog aan de Zaan, de heer L. Melk, er niet van weerhouden een maalsteen toe te voegen om de pelmolen om te bouwen tot doppenmolen.

Het fijnmalen van koffiedoppen stond bekend als zeer brandgevaarlijk en dat werd zichtbaar toen op vrijdag 10 augustus, toen even na 12:00 uur in de middag de brand ontstond.

Uit het archief:

β€œDe brand brak boven in de molen uit en heel snel al brandde het dek-riet van het achtkant en de kap als een fakkel. In korte tijd was het riet verbrand en stond het geraamte van de molen bijna vlamloos. Na korte tijd barstte een dichte, zwarte rook onder de pannen van de molenschuur uit, waaruit al gauw een vlammenzee ontstond, die ook de molen weer aantastte. Nu was het pleit snel beslecht. Binnen een uur lag alles plat. De spoedig ter plaatse zijnde spuiten hadden de ondergang van de kolossale molen niet kunnen verhoeden.”

Hier de Elzenboom ten opzichte van de Reinout (voor alle foto’s geldt: klik erop voor een groter exemplaar)

Molens bijgeschreven met pen

Vooraan de Elzenboom zo’n 11 jaar voordat hij verbrandde.

Elzenboom 1895

Mensen kwam kijken naar zijn laatste momenten. Hij ging letterlijk in rook op.

De Elzenboom RamptoeristenAlle foto’s komen uit ons gemeentearchief.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • martin schaap

    Foto 2, vooraan zien we pelmolen de Matsman, deze verbrandde in 1903. Hij was eigendom van de fa. Groot. Na het verbranden kochten de fa. oliemolen de Haan aan de Kalverringdijk en lieten het molenlijf slopen. Het werd overgeplaatst naar Groesbeek om aldaar al korenmolen te gaan dienen. De schuur en onderbouw van de Haan werden samen met een nieuw gebouwd stenen fabriekje ingericht als malerij voor allerlei zaken.
    De tweede molen is de Elzenboom, zijn schuren waren mooi lichtgroen geschilderd.
    De derde molen is pelmolen de Jonge Wildeman, deze werd in 1903 overgeplaatst naar Renswoude om aldaar een oude standaardmolen te gaan vervangen als korenmolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *