Zomerhitte: 18 augustus. Een echte oefening in Jisp

“Er is nog steeds sprake van een fijnmazig netwerk van brandweerposten. De kwaliteit van brandweerzorg blijft gegarandeerd en de opkomsttijden verantwoord.”

Op 24 november 2016 sprak burgemeester Faber deze woorden waarmee het lot van de brandweerposten Oostzaan-De Haal, Den Ilp, Jisp en Oostknollendam bezegeld werd…

De mannen van de vrijwillige brandweer van Jisp wisten 62 jaar geleden nog van niks.

Sterker nog, toen zij zich op 18 augustus 1960 op de kazerne meldden voor hun vaste donderdag-oefenavondje wisten ze nog niet dat de avond anders zou verlopen dan anders. Ze brachten hun brandweermateriaal in gereedheid net als elke week, en net toen ze ‘uit konden rukken’ kregen ze een melding. Geen oefening, maar één voor het echie.

Aan de Jisper dorpsstraat stond de boerderij van Van Bruinen in de hens. Met de adrenaline in ’t lijf spurtten de mannen met de klaarstaande spuit naar de plek des onheils. Een recordtijd. Een geluk bij een ongeluk!

Helaas bleek de boerderij als een fakkel te branden. Er was geen redden aan. Slechts de muren stonden nog overeind en de schade werd geschat op 80.000 gulden. Kortsluiting zou de oorzaak zijn geweest.

Boerderijbrand Jisp 1960

De foto’s komen vanzelfsprekend uit ons goed geoutilleerde gemeentearchief.

_____________

In 2016 plaatsen we de serie Zomerhitte ook. Maar we gaan ervan uit dat je dat niet meer weet…

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *