Zonneweide-plan voor Nauerna

CDA en D66 wil een enorme zonneweide (met zonnepanelen) op de zuidhelling van de vuilstort Nauerna. Er zouden op die manier 1000 huishoudens van energie kunnen worden voorzien.

De gemeente heeft nu eenmaal de ambitie om in 2020 klimaatneutraal te zijn en moet daarom maar het goede voorbeeld geven volgens Marc Wit (CDA) en Sanna Munnikendam (D66) die een motie hebben ingediend die op 11 maart in stemming komt in de gemeenteraad.

De zonneweide op de zuidhelling van de afvalberg Nauerna zou volgens de indienders

“een concrete en rendabele bijdrage kan leveren aan het streven van de gemeente Zaanstad om in 2020 de status ‘klimaatneutraal’ te bereiken.”

De geschatte potentiële opbrengst van de hele zuidhelling (4,5 ha.) zou zo’n 3.600.000 kWh/jaar zijn, goed voor ruim 1.000 huishoudens.

Aanvankelijk dachten we dat D66 en CDA die 1000 woningen al in Hoogtij gepland hadden, dat is niet het geval, de afbeelding is het NUON zonneiland in Almere zo stelt indiener Marc Wit (zie comments).

zonneweide nauerna

Het Zoneiland in de Noorderplassen is 7000 vierkante meter groot en bevat 520 collectoren. Het biedt energie voor 2.700 woningen. Het Zaanse plan zou dus zes keer zo groot worden.

De zuidhelling ziet er nu zo uit (de berg ligt rechts):

zuidkant afvalzorg

En van dichtbij:

vuilstort nauerna google streetview

Wie wil zien hoe het nu in het echt uitziet kan met een drone meevliegen over de vuilstort.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Marc Wit

  even ter aanvulling op bovenstaand artikel: het bewuste plaatje dient slechts als voorbeeld van een zonneweide (Nuon zonnepark Almere) en heeft verder niets te maken met de beoogde zonneweide op de zuidhelling van Afvalzorg Nauerna.
  Marc Wit – CDA Znstd

 • De Orkaan

  aha… dat konden wij niet uit de vragen afleiden. We zetten er even een ander plaatje bij.

 • Willemsen

  Is die berg afval wel stabiel genoeg om die panelen goed gericht te houden op de zon?

  • Marc Wit

   Naar ik heb begrepen is de hellingshoek ideaal en stabiel genoeg. Als het idee doorgang vindt, worden de zonnepanelen voor richting en stabiliteit op een ondersteunend frame geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *