Zorgwoningen bij Fronikboerderij?

De Fronik Buurtboerderij aan de Westzanerdijk in Zaandam moet voor 1 juli samen met een zorgpartij en een bouwer, een haalbaar plan maken om de boerderij samen met zorgwoningen te ontwikkelen.

De Stichting Fronik Buurtboerderij kan rekenen op een garantstelling van de gemeente van maximaal € 275.000 voor het ontwikkelen van de ontmoetingsplek. De rest van benodigde financiering van € 100.000 moet door crowdfunding en fondsenwerving elkaar worden gebracht.

Als het niet lukt om op 1 juli 2017 met een haalbaar plan te komen wil de gemeente de gehele kavel Westzanerdijk 150 verkopen.

In 2015 had de gemeente nog het plan om de boerderij te slopen en villa’s op terrein te laten bouwen.

In oktober 2016 diende de Stichting Fronik Buurtboerderij bij de gemeente een plan in om zorgwoningen en een ontmoetingsfunctie bij de Fronikboerderij te ontwikkelen.

Volgens Fronik Buurtboerderij heeft de boerderij nu al een belangrijke sociale functie:

“Op de Fronikboerderij ontmoeten mensen elkaar op een laagdrempelig manier. Ouderen van Pennemes beleven een middag uit en cliënten van de Prinsenstichting helpen bij het onderhoud van het terrein. Bezoekers komen voor de rust en vrijwilligers onderhouden het terrein en zorgen voor de dieren.

Monument

Het plan voor de boerderij bestaat uit verschillende onderdelen. De stal en het woonhuis moet worden geëxploiteerd door een partner die zorgfuncties en zorgbewoning moet realiseren. De overige gebouwen blijft vrijwilligersorganisatie stichting Fronik Buurtboerderij beheren en ontwikkelen.

De boerderij, die bestaat uit een woning, stal en kapberg is voorbeschermd als gemeentelijk monument. De gemeenteraad wil de boerderij op de monumentenlijst plaatsen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *