Zuideinde Wormerveer: plan zonder hoogbouw

Voor het Zuideinde in Wormerveer is door de werkgroep ‘Zuideinde Wormerveer Hoogbouw Vrij’ een bouwplan ontwikkeld zonder hoogbouw dat volgens de opstellers meer recht doet aan de historische uitstraling van het gebied.

Het is een alternatief voor het 2015 ontwikkelde bouwplan Zaanzicht waarbij 44 appartementen in een nieuw wooncomplex van maximaal zes verdiepingen zouden moeten komen.

[UPDATE 5 maart 2017: we ontvingen een nieuwe plattegrond van bestuurslid Anke Duits – zie onder.]

De bouw van Zaanzicht had in het derde kwartaal van 2016 moeten beginnen, eind 2017 zou het complex moeten worden opgeleverd. Maar de bouw is nu – een half jaar later – nog niet begonnen.

Het nieuwe bouwplan is ontstaan uit onvrede met dat plan van KPO/SARCH.

De bewoners die zich in de werkgroep ‘Zuideinde Wormerveer Hoogbouw Vrij’ hebben verenigd menen dat hun plan:

Wormerveer en de Zaanoever, nog meer aanzien zal geven. Onze variant, die gerealiseerd wordt op de plek waar ooit de molen ‘De Ram’ (1635) heeft gestaan, doet recht aan de historische positie die het Zuideinde inneemt, zowel vroeger als nu.

Recent hebben vijf panden in dat gebied de monumenten-status verworven.

De nieuwbouw betreft het stuk aan het Zuideinde en op de kop van de Celebesstraat (klik op afbeelding voor grotere versie).

Een aantal projectontwikkelaars heeft al interesse getoond voor het plan aldus Jan Betlem van de werkgroep.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Kees de Wit

  puik plan

 • Henk Luijt

  Veel mooier dan die hoogbouw.

 • W.van Dongen

  Prima plan en zeker vergeleken bij dat lelijke hoogbouw plan .
  Ik maak me alleen nog zorgen over het parkeren, er is nu al plaats te kort .
  Dus daar moet echt goed naar worden gekeken.

 • Jan Betlem

  Het plan is 9 maart aan de buurtbewoners gepresenteerd, zij waren enthousiast over het nieuwe plan. Zeer zeker ook over het feit dat het plan gevarieerd is en geen eenduidige (44 appartementen van ca. 25 m2 in het oorspronkelijke KPO plan)bewoning oplevert. Kortom een plan waar je wilt wonen. Wel wat minder woningen maar veel waardevoller!

 • A.M.Duits

  Op het hoogste punt van het ronde hoekgebouw van het kpo/bot plan kom je uit op een hoogte van ruim 21m. Behalve dat de bewoners van en Celebesstraat*,deelsJava -en Warmoesstraat en Dubbele Buurt veel schaduw gaan krijgen is de aanblik van
  dit vreemde gebouw on-nederlands on-Zaans. Ooit hier de molen “de Ram” echter een molen zal er niet meer komen, maar er zijn veel mooiere oplossingen te bedenken.
  Uitspraak Zaanij Hoofdsupervisor tijdens de technische presentatie voor onze raadsleden: “ach… de bewoners van de Celebesstraat die doen er niet toe”!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *