Woningbouwvereniging Zaanse Volkshuisvesting (ZVH) gaat Maison d’Essence (Polak & Schwarz) verkopen.

In het pand aan het Irene Vorrinkplein zitten nu vrije sectorhuur appartementen, “het  past niet langer in de portefeuille van de Zaanse corporatie” verklaart directeur Frank van Doorn tegenover website NUL20. ZVH wil zich toeleggen op de exploitatie en bouw van sociale huurwoningen.

Het karakteristieke pand werd in 1929 in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid gebouwd. Eind jaren vijftig werd de fabriek gesloten, in 2002 gaf ZVH het complex een woonbestemming. Architectenbureau Zijlstra Schipper realiseerde 22 loftwoningen.

De restauratie van de fabriek werd in 2003 bekroond met de Nationale Renovatieprijs. ZVH verhuurt de woningen voor rond de €1000 per maand aldus NUL20. Makelaar DTZ is op zoek naar een koper. Diverse beleggers zouden al belangstelling hebben getoond.

Volgens NUL20 “houdt ZVH ook de resterende vrije sectorhuur portefeuille met vierhonderd woningen tegen het licht. in 2013 verkocht ZVH ook al 113 eengezinswoningen in de wijk Peldersveld in Zaandam aan een particuliere belegger.”

foto fabriek polak schwarz

(foto: Anjo Kan / Monumenten Spreken)