Zwaar ongeluk met elektrische step en brommer

Vanmorgen vroeg, rond 06.15 uur botsten een bromfietser en stepper hard op elkaar. Dat gebeurde aan de Westzanerdijk, net voor de Overtoom in Westzaan. 

Een van de berijders zou ernstig gewond zijn, beiden werden naar het ziekenhuis gebracht. 

De VOA (Verkeers Ongevallen Analyse) kwam erbij om te onderzoeken wat er precies gebeurd is.

UPDATE: Elektrische ‘ongeluks-step’ in beslag genomen door politie

In Nederland is het eigenlijk alleen toegestaan om met een elektrische step aan het verkeer deel te nemen, alleen als deze is goedgekeurd als ‘bijzondere bromfiets’ door de RWD, maar dat gelden er regels als het hebben van een kentekenbewijs, minimaal 16 jaar als bestuurder en je moet verzekerd zijn.

Deel dit artikel:

63 reacties

  • Rens Kamminga

    De bestuurden van de E-step heeft dubbele pech, zelf verwond en zijn stepje weg. Die wordt ter plekke in beslag genomen en hij kan nog een prent tegemoet zien voor onverzekerd rijden op een niet goedgekeurd vervoermiddel. Iets wat de wetgever allang had kunnen/moeten doen. In meerdere Europese landen is dit allang gemeengoed. We wensen beide slachtoffers een snelle genezing toe. 🤕 👍

    • Wiep Veen

      Je ziet nu waarom de overheid geen goedkeuring geeft voor de step !

      • Dick Wouterson

        onzin.
        waarom mag een elektrische fiets wel en een elektriche step niet.
        dat is toch zo krom als wat ?

        • P. Blank

          Eén van de redenen is bestuurbaarheid. Door kleine wieltjes is dit soort step lastig te besturen. Afgelopen week in Berlijn enkele botsingen gezien waarbij ze op elkaar knalden omdat ze niet snel genoeg konden uitwijken.

        • Vin laan

          Gelijk weer genoeg voer voor de mensen die tegen de e-step zijn..

        • Ria van Tuyn

          Juist ja, ik heb een goed gekeurde, met wegtoelating, kenteken en verzekerd.
          Ben slecht ter been en met mijn Veeley mag ik de supermarkt in.
          Maar scheurende snotneuzen op de stoep zijn een gevaar.

        • Nol trausel

          Een electrische fiets heeft een typegoedkeuring en een e step niet.

          • J Stavenuiter

            Waar komt deze waanzin vandaan? Een elektrische fiets heeft dat juist niet! Die heeft geen type goedkeuring omdat dat niet hoeft. Als de fiets niet meer motor vermogen heeft dan 250watt en harder gaat dan 25km/h. Dat heeft een normale elektrische fiets. Deze moet dan ook met trapondersteuning zijn.

      • Hein Wauben

        Daarom is het in België en Duitsland wel toegestaan

        • Omdat er ook kinderen van 10 jaar en zo op rijden en als het even kan je van de stoep afrijden. Ze hebben totaal geen kaas gegeten van de verkeersregels maar racen je wel harder dan een snorfiets van je sokken. Maar alles mag tegenwoordig van paps en mams.

      • frans boogaars

        Nee dat is niet krom ze hadden step nooit uitmoetenvinden ze. Zijn levensgevaarlijk rijden veel tehard

    • Guus Bloemendaal

      Ik hoop voor de bestuurder van de step dat hij niet de veroorzaker van het ongeluk is, want die is niet verzekerd en begaat een strafbaar feit door op de openbare weg te rijden. Dat gaat geld kosten.

    • Johan Enserink

      Hoe zit het nu met de scooter krijgt hij nu niets vergoed onverzekerd. Zou maar levenslang letsel over houden wie betaald dat? Onverantwoord E Step dikke boetes uit geven als deze in het verkeer deel nemen.

      • Rob Wolvers

        De veroorzaker van een ongeval is altijd aansprakelijk voor de kosten. Is hij/zij niet verzekerd dan draait ie persoonlijk op voor de kosten. Zijn er geen middelen dan kan het Waarborgfonds die voorschieten. Het Waarborgfonds zal dan een regeling treffen met de veroorzaker.

        Overigens is het altijd aan te raden als slachtoffer van een verkeersongeluk een letselschade advocaat in de arm te nemen.

    • Het wordt tijd dat de overheid zijn verantwoordelijkheid pakt en gericht gaat optreden, dit kan veel leed voorkomen.
      Of heeft onze overheid zijn eigen agenda en geen geld over voor controles, en kunnen zij zelf ook doen wat niet openbaar gemaakt mág worden.

  • Elektrische steppen mogen de weg helemaal niet op en dat is niet voor niets. Helaas zie ik regelmatig ook kinderen op zo’n ding rondrijden. En af en toe zelfs de giftige combinatie elektrische step + mobiele telefoon.

    Elektrische steppen zorgen voor vier tot tien (!) keer zoveel ongevallen per gereden kilometer als fietsers. Rijd je op een e-step en raak je betrokken bij een ongeval, dan ben je in veel gevallen meteen 100% aansprakelijk – want illegaal motorvoertuig.

    • Peter Nieman

      Een e-step is vijf maal veiliger dan de fiets. Dat 100% aansprakelijk klopt ook niet helemaal want diegene die een ongeluk is volgens de wet nog steeds aansprakelijk in Nederland.

      Zie ook:

      https://legaalrijden.nl/blog/e-step-is-vijf-maal-veiliger-dan-de-fiets/

      Helaas is het echte gevaar op de weg nog steeds de fietser.

      • Diederik Slob

        Een Engels onderzoek, gedaan in Engeland, met uitspraken over de Engelse situatie. O, en met een enorm “wij van wc-eend…”-gehalte. Aangeboden door de steplobby. Ik ben meteen overtuigd!

      • Harold van Peer

        Lees eens beter, is in Engeland entotaal geen objectieve bron.
        Nogmaals, met een niet goedgekeurde step mag je niet op de openbare weg en ben je altijd de Sjaak als er iets gebeurd.

      • Het is een onzinbericht. Het gaat om een onderzoek in opdracht van een Engelse stepverhuurder, over de situatie in Engeland. Daar heb je sowieso een veel grotere kans om op je fiets te verongelukken. Zelfs de kans om te botsen met een schaap is daar waarschijnlijk een risico.

      • Dit is beslist waar daar er meer fietsers zijn dan steppers, het zijn alleen super gevaarlijke voertuigjes, elke onvolkomenheid in het wegdek kan al een ongeluk veroorzaken.Dit door de te kleine wieltjes

      • Rob Wolvers

        Op jouw eigen website, legaalrijden.nl, lezen we:

        “Een onderzoek van de Engelse Koninklijke instelling voor ongevallenpreventie, The Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA) en deelstep verhuurder Neuron Mobility toont aan dat de e-step vijf keer veiliger is dan fietsen op Britse wegen.”

        Dat maakt nieuwsgierig, dus ik open de link. Die gaat naar moveelectric.com en daar lees ik: “New study finds e-scooters are five times safer than bikes”. Hetzelfde dus.

        Maar waar is het rapport, waar zijn de data?

        Niet gevonden. Wel dit: “The Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA) conducted the study with support from e-scooter operator Neuron Mobility.”

        Ah, een belanghebbende dus. Dan moet je bij voorbaat voorzichtig zijn met conclusies.

        En dit: “The firm analysed data from 2020 that was provided by the Department for Transport (DfT)”

        Ah, geen eigen onderzoek, maar een analyse van ander materiaal. Dat kan, wordt zelfs heel vaak gedaan, maar andermaal: waar is het rapport? Waar zijn de analyses? Waar is het peer review?

        Kortom, nep-onderzoek en waardeloze stelling.

      • Jaap Crok

        Welk rijbewijs bedoel je en verzekeren als een speedpedelec?

        • Arthur van den Berg

          Een speed pedalen is officieel een bromfiets. Hiervoor kan je ee wa verzekering afsluiten. De rdw en dus de verzekeraar ziet dit niet als een bromfiets. Ook geen kenteken etc.
          Die dingen zijn niet goedgekeurd voor de openbare weg.

      • J Bosma

        Dan fiets zelf waarschijnlijk niet

    • Bobjan Kaper

      In België en Frankrijk is de step een steeds meer voorkomend vervoersmiddel.
      Schoon en blijkbaar veilig genoeg om zoals in de stad Antwerpen overal huursteppen neer te zetten.

    • Johan Lonnee

      Net zo als met alles er wordt niet gehandhaafd. Ik zie ze dagelijks gaan het heeft schijnbaar geen prioriteit.

    • Willem Agricola

      Klopt. Ik begrijp gewoon niet waarom die dingen dan toch verkocht mogen worden als je ze niet mag gebruiken? Typisch Nederlands weer, als er maar geld verdiend kan worden.

  • Rob Wolvers

    Regelgeving is in beweging. Enkele elektrische steps zijn inmiddels wel toegestaan:

    https://elektrische-steps.com/openbare-weg/#Welke-elektrische-steps-zijn-goedgekeurd-door-de-RDW

    Of het wenselijk is met dergelijke voertuigen de weg op te gaan is een tweede. Er wordt wel stevig voor gelobbyd, maar het aantal ongevallen is inderdaad hoog en in steden met deelsteps (o.a. Parijs) heb je ook te maken met verrommeling van de openbare ruimte.

  • Als je op zo een step kunt staan kun je meestal ook lopen, laten ze dat doen, het is veiliger en gezonder.

  • Nico Kuilman

    Ik reed laatst achter iets wat er uitzag als een elektrisch kinderfietsje en de vrouw die er op zat was duidelijk niet instaat het ding te beheersen, tot 2x toe viel ze bijna om en had ze bijna de hele straat breedte nodig. Geen bromfiets plaatje.

  • Gerwin de Keijzer

    Het LEV kader wat Den Haag in 2023 zal presenteren maakt dat alle e-steps of alles wat er in dat kader valt dat op dit moment in Nederland rondrijdt illegaal is 3n zal worden.
    Probleem in de vele berichtgevingen rond de e-step is het beeld van de e-step dat negatief wordt beïnvloed door de deelstep die voor 80-90% van de ongelukken voor hun rekening nemen. Door onkundig gebruik, drank, mobiele telefoon, 2 personen etc etc

    Desalniettemin vervelend om te lezen voor de betrokkenen. De stepbestuurder is helaas 100% aansprakelijk voor alle schade en kan, zoals reeds gemeld, een dikke prent van 380 euro verwachten.

  • Harold van Peer

    Onzin(geen betrouwbare bron/staan leugens in), een elektrische step is een snorfiets voor de wet, maar een niet goedgekeurde elektrische step dus zonder kenteken is niet verzekerd, dus hij is zwaar de Sjaak en terecht.

  • Gre Luttik

    Ik ken de bestuurder van de bromfiets. Al jaren. Het is een voorzichtige verantwoordelijke rijder. Ik ga verder niet uitweiden. De politie mag me bellen.

  • Gre Luttik

    De stepbestuurder dubbele pech? De bestuurder van de brommer heeft driedubbele pech. Ik weet wat hij allemaal heeft opgelopen en dat is heel erg zwaar letsel.

    • Harold van Peer

      En dat allemaal door zo’n pannenkoek die op een illegale elektrische step rijdt(niet goedgekeurd RDW), dus niet verzekerd en niet op de openbare weg mag. Voor de wet is het een illegale snorfiets. Dus hij mag zijn leven lang betalen voor het slachtoffer.

  • Oeps, de eigenaar van de E step mag de schade vergoeden. Erg dom om op deze verboden step te rijden. Is vragen om moeilijkheden, maar dit is een wijze les voor je geweest

  • Jan Willem

    Volgens mij mag hij ook eventuele schade aan de scooter betalen

  • Joseppe Greuters

    Maakt niet uit welke artikelen je aanvoert om aan te tonen of zo’n step veiliger is of niet….. percentage ongelukken daarmee is natuurlijk lager omdat ze nog lang geen gemeengoed zijn zoals de fiets dat al decennia is.

    Maar zolang het ding geen type goedkeuring heeft en een verzekering horen ze gewoon niet op de openbare weg thuis.

    Net zoals we 15 jaar geleden dat zagen met de mini motorbikes..

  • J. Markus

    0veral in Europa kom je ze legaal tegen. Activeerbaar met je telefoon. Maar in Nederland hebben we het nog steeds niet goed kunnen regelen. Verzekering via eigen aansprakelijkheids verzekering. Voor Ov gebruikers mogelijk wel handig.

    • Sommigen herinneren zich de snelle toelating van de Stint nog. Dat ding dat in Oss niet kon remmen omdat, onder andere, de remkabel langs een plek liep waar je je voet kon zetten – of zoiets. Ik las destijds het onderzoek over dat ding en huiverde. Die kinderen overleden omdat er iets onterecht toegelaten was.

      Overigens is er in Nederland van alles geregeld: er zijn diverse toegelaten steps – en ook een heleboel niet-toegelaten steps. Dat is dus: goed geregeld, wánt niet toegelaten.

      Als je op zo’n ding, met te kleine wieltjes, te dunne bandjes en zonder deugdelijke rem, aan het verkeer deelneemt, ben je dus een gevaar op de weg. En strafbaar – ik vind dat best goed geregeld. Nu alleen nog voldoende handhaving.

      • Peter den Herder

        Klopt. Eigenlijk is het goed geregeld. Je kan een prima nette en veilige goede step kopen. Die prima remmen, goede verlichting en super stevig frame heeft. RWD gekeurd (blauw kenteken) en gewoon te verzekeren is. Maar ja dat kost een paar centen. Ik ben een early adapter als het gaat om de step. Het probleem zit natuurlijk niet in het fenomeen “elektrische step” maar in die troep met kleine wieltjes, slechte remmen, slecht frame en dito verlichting. En die zijn verboden en dat lijkt me terecht!

  • Adriaan van Tulpenbaard

    Gezond verstand zegt me dat die wieltjes veel te klein zijn, het lijkt heel onstabiel, en als het regent zal het nog veel gladder zijn.

  • Rob Punselie

    Heb je het verhaal wel gelezen er zijn steps die goedgekeurd zijn door de rwd

  • Jaap Meeuwsen

    Ach, gevaarlijk ? Hangt er vanaf hoe je ze gebruikt.
    Ik zie ze ook zigzaggend tussen de voetgangers door over de Gracht scheuren en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

    Ook moet ik zeggen dat ik steeds meer ‘iets’ te dikke kinderen met zo’n ding op de stoep / weg… ouders, laat je kind lekker steppen of trappen op een fiets….bewegen !

    • Robbie verhagen

      Ik rij zelf een goed gekeurde step veely v5 gekeurde en kenteken toch makkelijk in Amsterdam voor mijn werk tas op de rug bus buiten het centrum goedkoper parkeren ik lach erom ongelukken gebeuren door zelf niet na te denken plus je moet er echt mee leren oefen om mee te rijden gaat het dan is het leuk maar let op je snelheid zeg ik je bent en blijft zeer kwetsbaar op de step dubbel opletten zeg ik maar als nog makkelijk voor in de stad

  • Andries de Vries

    Het ergste wat er is, de kinderen krijgen de elektrische step voor hun verjaardag van hun ouders, hoeven ze niet 5 haltes met de bus of 15 minuten te fietsen.

  • Bart Beentjes

    Misschien moet iedereen zijn en haar mening ff voor zich houden. Iedereen denkt het altijd beter te weten. Denk even aan de familie van de personen die hierbij betrokken zijn.

  • Menno Rombouts

    Elektrische stapjes alleen gebruiken binnenshuis, lijkt me.
    Verder vind ik dat iedere elektrische fiets begrensd moet worden tot 20km per uur, en dat hiervoor wegenbelasting betaald moet worden, ivm
    het aanpassen van de infrastructuur van de, nu veel te smalle, fietspaden en de overvloed aan gebruikte of kapotte accu’s.

    De step en fiets waren de meest energiezuinige vervoersmiddelen, en
    daar is nu een eind aan gekomen.Pure gemakzucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *