Het zwemseizoen gaat volgende week weer beginnen. Van 1 mei tot 1 oktober kan er gezwommen worden in oppervlaktewater. Of ons lijf bikini-klaar is laten we even in het midden, maar wat hebben we zin in een koele duik onder een warm zonnetje!

In Zaanstad zijn er tien officieel aangewezen locaties waar je in natuurwater kunt zwemmen. Hierbij wordt gekeken naar onder andere de kwaliteit van het water en de veiligheid. Er worden weer maandelijks metingen uitgevoerd om de zwemwaterkwaliteit in de gaten te houden.

Benieuwd waar jij een duik in het natuurwater kunt nemen? Dat kan in het Twiske en in het Jagersveld. In het Twiske zijn er zes verschillende locaties: Shoorlstrand, Baaiegat (naturistenstrand), Vennegatstrand, Doesstrand, De Leers en Twiske Poort. In het Jagersveld zijn het er vier: De Fuut, De Watersnip, De Smient en De Kuifeend.  

Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Vooral aan het begin van het seizoen wanneer het water nog erg koud is kun je verkrampt en onderkoeld raken. Het is goed om op te letten en de kwaliteitsstatus van het water te controleren op www.zwemwater.nl of op het blauwe informatiebord bij de stranden.

Onofficiële zwemlocaties

Veel mensen zwemmen ook op onofficiële zwemlocaties zoals de Zaan, de Gouw, de Nauernasche Vaart of een andere sloot of plas in de buurt. De gemeente keurt dit sterk af omdat het water niet gecontroleerd wordt en er vaak sprake is van scheepvaartverkeer. Het is zelfs mogelijk om een boete van € 150 te krijgen als je toch zwemt op een verboden plek. De trappetjes die op deze plekken hangen zijn dan ook niet geplaatst om het water in te springen, maar juist om gemakkelijk uit het water te komen als iemand erin valt.

Buiten zwemmen met toezicht

In de Zaanstreek zijn er ook twee zwembaden met een buitenbad waar je in de buitenlucht kunt zwemmen, namelijk het Zwet in Wormer en de Crommenije in Krommenie. Het Zwet is vanaf zaterdag 27 april weer open. De opening van het buitenbadseizoen bij de Crommenije is uitgesteld naar zaterdag 18 mei. Er wordt op dit moment nog hard gewerkt aan het aanbrengen van een nieuwe coating in het bad. Daarna kun je heel de zomer weer zwemmen in de buitenbaden en genieten van de glijbanen en de duikplank.

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: Provincie Noord-Holland, Sportbedrijf Zaanstad, Foto: Orkaan.