Zwemverbod dreigt voor Jagersplas (dus poep ruimen en pompen)

De kwaliteit van het water bij de stranden Smient, Fuut en Watersnip in het Jagersveld is voor het vierde jaar op rij onvoldoende. Er zijn begin mei van dit jaar opnieuw meer darmbacteriën in het water gevonden dan wenselijk.

Als aan het eind van dit jaar de kwaliteit niet verbeterd is, kunnen de strandjes het oordeel ‘slecht’ krijgen en komt er mogelijk een zwemverbod. Zaanstad neemt maatregelen om de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren.

De oorzaak van de vervuiling is waarschijnlijk dat veel watervogels en ganzen op de strandjes poepen. Zaanstad en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laten nu de strandjes en ligweides twee keer per week schoonmaken, de poep wordt afgevoerd.

De pomp die schoon water diep uit de plas oppompt, gaat ’s nachts op vol vermogen aan. Zo wordt er veel vers water aangevoerd. Nadeel hiervan is volgens de gemeente dat het water ’s ochtends wat kouder kan zijn, “vroege zwemmers raden we daarom aan naar de strandjes Fuut of Watersnip te gaan.” Sinds de start van deze maatregelen, is volgens Zaanstad de waterkwaliteit flink vooruitgegaan.

Gemeente en hoogheemraadschap vragen inwoners geen honden in het water te laten en kleine kinderen met zwemluier om te laten zwemmen.

Meer informatie over de zwemwaterkwaliteit in het Jagersveld? Kijk dan op www.zwemwater.nl.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Bernhard Boot

  Hoewel ik niet goed op de hoogte ben, zullen het toch vooral de ganzen zijn die het veroorzaken. De andere vogels komen m.i. te weinig voor om dit probleem te veroorzaken.

 • Frank Peter

  Die drie strandjes zijn het hele jaar al aangegeven op zwemwater.nl. Dat omwoelen doet de gemeente al jaren en maalt al die ganzenpoep gewoon de grond in. Heb nog niet gezien dat ze het eerst weghalen?
  En ja, het ligt idd helemaal vol met ganzenpoep.. Blij dat na al die jaren een keer niet meteen die zwemmende honden de schuld krijgen. Vooral de Smient is echt vies.

 • rob Knollenburg

  Je kan ook eens de ganzen ruimen die met meer dan 7 kuikens de boel lopen te vervuilen in plaats van de zwemmers en mensen die hun hond uitlaten te beschuldigen Gemeente Zaanstad zoek de schuld eens bij je zelf en geef anderen hier niet de schuld van ga je diep schamen om dit wanbeleid.

 • Louis Dirksen

  Ik zal onze lezers de onsmakelijke verhalen van het zwemmen in de Oostzaanse polder in de vijftiger en zestiger jaren nabij de bebouwde kom besparen. Huuskes, riolen die in de polder loosden en de nodige mestvaalten aan de slootkant. De waterkwaliteit is nooit gemeten anders had er geen grote teen ingestoken mogen worden.
  Maar vlak het zwembad in de Zaan aan het eiland ook niet uit. Soms lagen er wel twintig schepen tegelijk hout te lossen en de zeelieden gingen echt niet naar de wal om daar te lossen. Dan had je daar ook nog het riool van het hele Vissershop. Toch altijd lekker gezwommen.

  Ik ben blij dat nu, vijfenzestig jaar later, deze uitwassen van de goeie ouwe tijd niet meer aan de orde zijn. In de decennia daarna bleek wel dat de buikloopvrije badgasten aan de Middellandse stranden veelal Zaankanters waren. Was die smerigheid van vroeger toch nog ergens goed voor.

  En ganzen? Die belandden in de jaren vijftig gewoon in de braadpan……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *