Zwemverbod dreigt voor Jagersplas (dus poep ruimen en pompen)

De kwaliteit van het water bij de stranden Smient, Fuut en Watersnip in het Jagersveld is voor het vierde jaar op rij onvoldoende. Er zijn begin mei van dit jaar opnieuw meer darmbacteriën in het water gevonden dan wenselijk.

Als aan het eind van dit jaar de kwaliteit niet verbeterd is, kunnen de strandjes het oordeel ‘slecht’ krijgen en komt er mogelijk een zwemverbod. Zaanstad neemt maatregelen om de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren.

De oorzaak van de vervuiling is waarschijnlijk dat veel watervogels en ganzen op de strandjes poepen. Zaanstad en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laten nu de strandjes en ligweides twee keer per week schoonmaken, de poep wordt afgevoerd.

De pomp die schoon water diep uit de plas oppompt, gaat ’s nachts op vol vermogen aan. Zo wordt er veel vers water aangevoerd. Nadeel hiervan is volgens de gemeente dat het water ’s ochtends wat kouder kan zijn, “vroege zwemmers raden we daarom aan naar de strandjes Fuut of Watersnip te gaan.” Sinds de start van deze maatregelen, is volgens Zaanstad de waterkwaliteit flink vooruitgegaan.

Gemeente en hoogheemraadschap vragen inwoners geen honden in het water te laten en kleine kinderen met zwemluier om te laten zwemmen.

Meer informatie over de zwemwaterkwaliteit in het Jagersveld? Kijk dan op www.zwemwater.nl.

Deel dit artikel:

2 reacties op Zwemverbod dreigt voor Jagersplas (dus poep ruimen en pompen)

  1. Bernhard Boot schreef:

    Hoewel ik niet goed op de hoogte ben, zullen het toch vooral de ganzen zijn die het veroorzaken. De andere vogels komen m.i. te weinig voor om dit probleem te veroorzaken.

  2. Frank Peter schreef:

    Die drie strandjes zijn het hele jaar al aangegeven op zwemwater.nl. Dat omwoelen doet de gemeente al jaren en maalt al die ganzenpoep gewoon de grond in. Heb nog niet gezien dat ze het eerst weghalen?
    En ja, het ligt idd helemaal vol met ganzenpoep.. Blij dat na al die jaren een keer niet meteen die zwemmende honden de schuld krijgen. Vooral de Smient is echt vies.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.