2024 is een feestelijk jaar voor ZV De Ham ZC. Het is namelijk honderd jaar geleden dat de zwemvereniging werd opgericht. Om deze mijlpaal gepast te vieren zijn er dit jaar al veel festiviteiten georganiseerd, maar staat er ook nog een hele lijst op het programma. Zo wordt er 8 juni een jubileumfeest gegeven voor zowel oud-leden als huidige leden.

Zwemvereniging De Ham werd op 13 augustus 1924 opgericht, met als doel om de zwemsport in zijn algemeen te promoten. De vereniging heeft zijn naam te danken aan de plas waar het Witte Kruis in datzelfde jaar een openluchtzwembad bouwde. De vereniging telde twintig leden en stond onder leiding van de heren F.H. Bruins en J.B. Buys. De vereniging organiseerde zwemwedstrijden in het zwembad en de Nauernasche vaart in Krommenie. Deze wedstrijden trokken soms wel vier tot vijfhonderd toeschouwers en stonden bekend als ‘’Volkszwemwedstrijden’’. 

Zwemmen en waterpolo

Naast het zwemmen alleen had De Ham sinds de oprichting een waterpoloteam. Gedurende de zomer moest dit team stad en land af om de competitiewedstrijden te kunnen spelen. In 1936 werd er ook in de wintermaanden gespeeld vanwege de bouw van de eerste overdekte zwembaden.

10 jaar de Ham in 1934

Sinds 1993 spelen zowel het herenteam als het damesteam (al sinds 1990) op het hoogste niveau van de KNZB, zeg maar de Eredivisie voor waterpolo.

Na jarenlange discussies met het Witte Kruis over het beheer van het zwembad werd in 1958 het water in het zwembad van De Ham afgekeurd. De Ham maakte hierna gebruik van onder andere het zwembad in Beverwijk en De Dolfijn in Krommenie. Na 1970 kon De Ham gebruik maken van het overdekte zwembad De Watering in Wormerveer.

Bestuursfoto 1972

In 1992 kwam zwemvereniging Het Zwet in Wormer in de financiële problemen. Het Zwet was de zustervereniging van De Ham en ze boden alle leden aan om naar hen over te stappen. Ongeveer tachtig mensen gingen hierop in en als eerbetoon werden de letters ‘’ZC’’ (Zwet Combinatie) toegevoegd aan de naam, waardoor de naam ZV De Ham ZC ontstond. 

In 2017 sloot dit zwembad waarna ze in januari 2018 verhuisden naar zwembad De Crommenije in Krommenie, waarmee de vereniging weer terug in het dorp was waar het allemaal begon. 

Jubileum

In 2022 heeft oer-Hammer Lucia Commandeur (langer dan vijftig jaar lid) het initiatief genomen om een jubileumcommisie op te richtten. Deze commissie heeft op zijn beurt de andere commissies aan het werk gezet om van het jubileumjaar een gedenkwaardig jaar te maken. 

Naast het feest op 8 juni, waarvan de organisatie hoopt dat er ook veel oud-leden komen, zijn er nog veel meer activiteiten voor groot en klein. Zo is er van 10 tot 14 juni een heuse zwemvierdaagse en is er op 25 augustus een jubileumeditie van de Zwettocht. Voor de allerkleinste is er op 29 juni een glijbaanfeest en op 7 september zal de officiële receptie ‘’100 jaar De Ham’’ met een expositie plaats vinden. Ook bij andere activiteiten zullen er exposities plaats vinden aangezien volgens De Ham ‘’honderd jaar niet in één expositie te vangen is. Houdt voor het volledige programma de socials en website van De Ham in de gaten.

Door: Rick Nieborg. Foto’s afkomstig van ZV De Ham ZC/Ageeth van Nugteren. Info: ZV De Ham ZC en jubileumcommissie.