Weet je nog? Zaanstad lanceerde begin 2018 het ambitieuze plan om 16 grote woningbouwprojecten te versnellen. Totaal ging het om zo’n 5.400 woningen. Elk project zou vervolgens binnen drie jaar van start gaan.

Daarna werd nog drie keer een rijkssubsidie voor een ‘bouwimpuls’ binnengehaald. Het ging om 1.900 woningen in Zaanstad-Noord (12 projecten), 4.700 in Zaandam centrum (20 projecten) en 1.700 in Kogerveld (5 projecten). En daarbij kwamen plannen voor 10.000 woningen in de Achtersluispolder (inmiddels teruggeschroefd tot 2.500).

In deze serie #ZaanstadBouwt onderzoekt De Orkaan de status van de woningbouwprojecten. Moet het bestemmingsplan nog worden goedgekeurd, is de omgevingsvergunning verleend, is de bouw al gestart, zijn de woningen al opgeleverd of is het project slechts gebleven bij een ‘Zaanse droom’. De Orkaan zoekt het voor je uit.

Vandaag: Burano – project opgeleverd

Wat? Waar? Wanneer

Na het publiceren over woningbouwprojecten die zich nog in de planning-, sloop- of bouwfase bevinden, is het ook interessant om een project te belichten dat al volledig is afgerond. Ontwikkelaar Stebru heeft in samenwerking met Fraxus Living & Care 144 seniorenwoningen ontwikkeld en gebouwd in het stationsgebied van Zaanstad, onder de naam ‘Burano’. De bouw is op het terrein van van het voormalige PostNL-gebouw aan Mahoniehout / Vurehout. 

Er is een commerciële ruimte van 385 m² gecreëerd die deels wordt verhuurd aan De Zorgcirkel, een organisatie die ouderenzorg biedt aan de bewoners. Een tandartspraktijk van Dental Care en er een gemeenschappelijke huiskamer waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Bovendien is er een duurzame en natuurinclusieve daktuin aangelegd tussen de woongebouwen, die zowel de parkeergarage van Burano als de naastgelegen woonproject ‘De Zaanse Helden‘ met elkaar verbindt. Stebru is ook betrokken bij de ontwikkeling van ‘De Zaanse Helden’, een project dat 10 woongebouwen omvat, met 607 nieuwe woningen.

Algemeen directeur van Stebru Robert Steenbrugge zei eerder:

“Wij zijn verheugd dat we het eerste project in Zaandam succesvol hebben neergezet en dat we met De Zaanse Helden de komende jaren nog meer woningen voor Zaankanters mogen bouwen. “

Oud Wethouder Songül Mutluer liet destijds weten:

“De samenwerking tussen alle partijen heeft een prachtige combinatie opgeleverd van wonen en zorg, met gemeenschappelijke huiskamer en natuurinclusieve daktuin waar bewoners van Burano en mensen uit deze opkomende buurt elkaar kunnen ontmoeten. Hiermee komen we tegemoet aan de diverse wensen van oudere woningzoekenden en zo draagt Burano goed bij aan de doorstroming op de woningmarkt.”

Huidige status project

Aanvankelijk zou de bouw in de tweede helft van 2017 beginnen. Echter, werd het PostNL-pand in juni 2016 gekraakt, omdat het al tweeënhalf jaar leeg zou staan. Maar inmiddels is het gehele project afgerond.

Vorig jaar waren er veel klachten over de huurprijzen. Deze varieerden tussen de € 1090 en € 1640 euro per maand, exclusief servicekosten van € 65 euro en een parkeerplaats. De appartementen waren moeilijk aan de man te brengen.

De ontwikkelaar heeft daarna het roer omgegooid. De woningen werden ook aangeboden aan huurders die nog geen zorg nodig hebben. Dit ging samen met een verlaging van de huurprijs. Op dit moment zijn alle woningen verhuurd.

Verwachting

Nu het project is voltooid en alle woningen zijn toegewezen, richt de ontwikkelaar zich op het naastgelegen Zaanse Helden, dat deel uitmaakt van het grootschalige gebiedsontwikkeling in het stationsgebied van Zaandam. De bouw is vorig jaar gestart en de verwachting is dat het project in 2025 wordt afgerond.