Zaanstad gaat 15 grote woningbouwprojecten versnellen. Er wordt gemeentelijke capaciteit ingezet om inhoudelijke knelpunten bij “prioritaire projecten” op te lossen.

Totaal gaat het om zo’n 5.400 woningen waarbij “ingespeeld” wordt op “de lokale woonbehoefte”. De komende drie jaar moet met de bouw van de eerste woningen in deze projecten gestart worden.

Voor sommige projecten (Kreekrijk, Noordse Bos, Zaans Pijl) zijn al procedures gestart of werkzaamheden in gang gezet, maar andere projecten bestaan vooral op de tekentafel. Als bijvoorbeeld binnen drie jaar huizen gebouwd worden op het Houthaventerrein zou dat geen klein maar een groot wonder zijn.

De komende drie jaar moet de woningbouw in Zaanstad opgekrikt worden “naar een niveau van (gemiddeld) meer dan 1.000 woningen per jaar.” Maar volgens de gemeente “is dit nog altijd niet op het niveau van de ambitie die is uitgesproken in Maak.Zaanstad.” In 2017 werden er in Zaanstad 399 woningen gebouwd.

(Over Maak.Zaanstad en de ‘ambitie’ of ‘verplichting’ van 15.000 of 20.000 woningen, en over wie daar dan wel over beslist zou hebben, gaan we het later nog wel hebben, maar schimmig lijkt hier de ‘besluitvorming’ wel degelijk.)

Het gaat om de volgende 15 grote woningbouwprojecten (in volgorde van omvang).

Zaandam: Hembrugterrein (1.000 woningen).

Assendelft: Kreekrijk (920 woningen). Verkoop is eind september 2017 van start gegaan.

Zaandam: Houthavenkade (558 woningen)

Zaandam: Heldin/Stelling (405 woningen). Woontoren De Heldin aan de Houtveldweg wordt 57 meter hoog en gaat 150 appartementen herbergen in 17 woonlagen.

Zaandam: Vrodest (400 woningen). Gekocht door Stebru en Impact Vastgoed. Samen ontwikkelen ze aan het Mahoniehout ruim 400 nieuwbouwappartementen. Het gaat om huur- en koop-appartementen die omvang variëren van circa 70 tot 100 m2.

Zaandam: Overtuinen A/B (400 woningen).

Zaandam: Oostzijderpark/VVZ-locatie (381 woningen). Tussen station Kogerveld, de brandweerkazerne en de A7. Timpaan en de Ontwikkeladviseur werken samen als Oostzijderpark BV (Amsterdam). De verkoop van de eerste woningen zal naar verwachting starten in het begin van 2019.

Zaandam: Gouwpark/ZMC-locatie (250 woningen). Langs de Gouw op de oude plek van De Heel. Ontworpen door Sjoerd Soeters (PPHP). Het Volendamse HSB heeft de locatie gekocht en gaat die met Wilma Wonen ontwikkelen. In het plan komen appartementen, rijwoningen en 2-onder-1-kap woningen.

Krommenie: Provily Slibkuil (235 woningen). “Onder het sportpark zijn resten van bewoning gevonden uit de Romeinse Tijd, onder meer sporen van een gebouw dat geïnterpreteerd wordt als een wachtpost. Het is van regionaal belang.”

Zaandam: Noordse Bos (197 woningen)

Wormerveer: Brokking/Zaans Pijl (175 woningen).

Zaandijk: Bannehof, Bannehoven (148 woningen). Op de plek waar ooit het Bannehof stond, het voormalige gemeentehuis van Zaanstad, komt De Bannehoven. Van der Gragt (Wormerveer) en Tervoort (Egmond) gaan het plan bouwen. Alle woningen worden gasloos opgeleverd.

Zaandam: Burano (144 zorgwoningen), zou in de tweede helft van 2017 al starten. Het gaat om het terrein van van voormalige gebouw van Post NL aan het Mahoniehout / Vurehout.

Zaandam: Poelenburg Oost (110 woningen).

Wormerveer: Noordeinde (74 woningen)