Woningbouw Oostzijderveld/VVZ stapje dichterbij

Op het oude veld van VVZ in Zaandam, tussen station Kogerveld, de brandweerkazerne en de A7, komt een nieuwe woonwijk van 380 woningen.

De gemeenteraad moet zich uitspreken over de plannen voor grondexploitatie en de uitgangspunten voor de omgevingskwaliteit vaststellen.

De plannen dateren al van het voorjaar van 2016. Toen werd nog gesteld dat er in de tweede helft van 2017 begonnen zou worden met de bouw. Ook waren er ideeën voor woningbouw op het terrein van Zaanlandia en tennisvereniging De Gouw.

Toen zou de Ontwikkeladviseur BV uit Westzaan samen met het Hoofddorpse Timpaan het VVZ-stuk ontwikkelden. Het ging om 316 appartementen en 72 eengezinswoningen waarvan 30 procent sociaal. Het hoogste gebouw zou 15 verdiepingen krijgen. In maart van dit jaar werden de nieuwe plannen (380 woningen) al aangekondigd.

Timpaan en de Ontwikkeladviseur werken nu samen als Oostzijderpark BV (Amsterdam). De verkoop van de eerste woningen zal naar verwachting starten in het begin van 2019.

Het gaat in eerste instantie om het rode gebied links op de kaart.

vvz kaart

In fase 2 zou het stuk waar De Gouw en Zaanlandia zitten, bebouwd moeten worden (zie onder).

vvz terrein 2

De grootste problemen van het gebied waren geluid: aan de ene kant de rotonde met alle toegangswegen, aan de andere kant de Hoornse lijn.

De getekende impressies zijn van de eerste plannen voor het gebied. Het is niet bekend of de huidige plannen er ook zo uitzien.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • joop tralala

  30% sociale woningen, wanneer mogen we 70% sociaal en 30% koop verwachten????

 • Mischa

  Een paar maanden geleden hadden we een informatieavond in de brandweerkazerne vlakbij de Prins Bernhardrotonde. Er was toen ook al veel bezwaar tegen de bouw van de hoeveelheid woningen en dan vooral de toename van het verkeer op de rotonde.
  Het klopt dat het nu al zeer druk is op de rotonde tijdens de spitstijden. 380 woningen, dus dan komen er ongeveer 1000 mensen te wonen. Hoe gaat de gemeente hierin de infrastructuur oppakken? Plus wij wonen zelf aan de Hof van Zaenden recht tegenover de plek waar straks gebouw gaat worden. De appartementen aan de overkant zouden tot 5 hoog gebouwd worden, dus ten eerste uitzicht weg en ten tweede mogelijk hierdoor minder privacy i.v.m. inkijk?

  Leuke plannen allemaal net als dat er tijdens de bijeenkomst ook werd aangegeven dat het vervoer met OV zoveel mogelijk promoot zou worden aangezien NS station Kogerveld vlakbij ligt. Maar mensen kennende nemen ze eerder de auto dan de trein…

  Ik had juist begrepen dat eerder dit jaar het bestemmingsplan ingediend zou worden en daarna nog een inspraakprocedure.

  Ik en samen met mij nog wel wat anderen hebben het idee dat de gemeeente Zaanstad toch wel doet waar ze zin in hebben.

  • Ben

   Alles draait om geld. En als de gemeente Zaanstad iets wil doordrukken gebeurd dat.Maar altijd goed om bezwaar te maken en de info-avonden bij te wonen en je zeker je laten horen. En misschien je aan te sluiten bij een Klankbordgroep.

  • joop tralala

   Zaanstad en bestemmingsplan??????? Dat is vloeken in de kerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *