Op de terreinen van voetbalvereniging Zaanlandia en tennisvereniging De Gouw komen ruim 450 woningen. Het is het tweede deel van project Oostzijderveld: Oostzijderpark II. Het eerste deel – zo’n 500 woningen langs de Scholtenstraat tussen brandweergarage en station Kogerveld – is al bijna klaar.

B&W van Zaanstad heeft de ‘kaders en uitgangspunten’ voor de ontwikkeling van het tweede deel van het project vastgesteld. Daarin is sprake van ‘960 (sociale) huur- en koopwoningen’. In de eerste plannen ging het om een totaal van 900 woningen. Dat duidt erop dat er in de tweede fase ‘verdicht’ gaat worden: hoger en/of kleiner.

Behalve woningen en een haventje komen er ook een nieuwe school en (zorg)voorzieningen in deel II van Oostzijderveld. In het eerste deel is ruimte voor horeca (Grand Café) te huur. Er komt een nieuwe ontsluiting naar de A7 die wordt ‘afgewaardeerd’.

Voetbalvereniging Zaanlandia en tennisvereniging TVV de Gouw zijn onderdeel geworden van nieuwe fusieclubs die op sportpark Hoornseveld ruimte hebben gevonden. Alleen voor duikvereniging Murene moet nog ‘een mogelijke oplossing’ worden gevonden volgens Zaanstad.

Medio 2024 praat de raad over het voorstel maar “bij de uitwerking in de ontwerpfase van de plannen wordt de buurt betrokken. In 2025 wordt de planologische procedure doorlopen, “waarna de gemeente verwacht op zijn vroegst medio 2026 te kunnen starten met de bouw van de woningen”.

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht Zaanstad, website MAAK.Zaanstad en Oostzijderpark, eerder nieuws op De Orkaan. Afbeeldingen van Oostzijderpark.nl en MAAK.