Alles duidt erop dat 2024 het jaar van Het Grote Bouwen wordt in Zaanstad. Aan het eind van 2023 werden er in snel tempo bestemmingsplannen ingediend en goedgekeurd, er werden vergunningen gegeven en de grond werd bouwrijp gemaakt. Op tientallen plekken in de streek vliegen de sloopkogels, draaien kranen, graven de graafmachines en wordt er geheid en gemetseld.

Oostzijderpark wordt gebouwd achter de brandweergarage, op het oude VVZ-terrein tussen Prins Bernhardplein, de Gouw en station Kogerveld. De eerste fase omvat ongeveer 500 woningen. Uiteindelijk zullen er ongeveer 900 nieuwe woningen worden gebouwd. De woningen zijn geschikt voor onder anderen starters, jongeren, gezinnen en ouderen. Ongeveer een derde van deze woningen wordt sociale woningbouw, een derde voor middel- en vrijesectorhuur en een derde voor koopwoningen.

De eerste bewoners zijn in 2023 in de woontorens naast station Kogerveld getrokken. De bouwwerkzaamheden voor Damloper en Duindoorn (blok B & C) zijn gestart in oktober 2022, waarmee het tweede deel van de wijk wordt ontwikkeld. Rochdale heeft een overeenkomst getekend voor de bouw en aankoop van 73 nieuwe sociale huurappartementen (blok F). De oplevering van Damloper en Duindoorn is gepland voor dit jaar. Wanneer de bouw van blok F gaat beginnen is nog onduidelijk. Daarna begint fase 2 (het terrein van Zaanlandia en De Gouw).

Bouw in volle gang, foto helemaal boven: Duindoorn.
In de ‘plint’ van het woningcomplex dat al klaar is, moet horeca (een ‘Grand Café’) komen.
Zo moet het worden (Duindoorn, Damloper)

Door Piet Bakker. Hier meer over Oostzijderpark.