Op 13 januari 2016 schreven we: “In de zomer van dit jaar moet begonnen worden met de bouw van het wooncomplex Zaanzicht dat aan het Zuideinde langs de Zaan in Wormerveer moet komen. Er komen in de drie geschakelde gebouwen 44 appartementen met parkeervoorzieningen.”

Ruim 8 jaar geleden dus. Er gebeurde van alles (behalve bouwen): de buurt was boos, de hoogbouw leverde verzet op, omwonenden voelden zich “in de steek gelaten, buitenspel gezet en gemanipuleerd” maar wonder boven wonder werden de plannen in 2019 inderdaad ingrijpend veranderd. In 2020 werd de bestaande bebouwing gesloopt (waarbij de resten van zeventiende eeuwse oliemolen De Ram werden gevonden). Maar toen lag er een andere bewoner dwars. Bot Bouw hing in 2022 een spandoek op: “Door één bezwaar nog geen woning klaar.” Na een ‘gesprek’ werd het bezwaar ingetrokken. In februari 2023 meldden we dat er nu echt gebouwd kon worden. Het heeft nog een jaartje geduurd. Maar dan heb je ook wat…

Het plan is inmiddels wel gehalveerd: 22 in plaats van 44 woningen: 16 appartementen met een lift en 6 eengezinswoningen.

Bert Versteeg was op weg naar Wormerveer voor een fototijdreis en zag op de terugweg de Parel van Zuid: “Na enkele jaren oponthoud vanwege bezwaren van één buurtbewoner is de bouw nu eindelijk begonnen. Zelfs het spandoek is vernieuwd want er staat nu een gevel op met het jaartal 2024!”

Tijdlijn:

Door Piet Bakker en Bert Versteeg (foto’s). Bron: zie boven.

Detail van het spandoek: Anno 2024.