De plaatjes van Professor Palmboom… Zuideinde opgehoogd!

De werkgroep ‘Zuideinde Wormerveer Hoogbouw Vrij’ heeft het helemaal gehad met de gemeente Zaanstad. Ze voelen zich in de steek gelaten, buitenspel gezet en gemanipuleerd.

Voorlopig ‘hoogtepunt’ is een presentatie van MAAK.meester professor Frits Palmboom over de hoogbouw aan Zuideinde en Celebesstraat waarbij volgens de werkgroep bewust panden hoger zijn getekend dan ze in werkelijkheid zijn om te maskeren hoe hoog de nieuwbouw wordt.

Klopt dat? Orkaan #feitencheck!

Het draait om de onderstaande tekening (klikken om die twee keer zo groot te maken). Rechts (1) de drie gebouwen die KPO/BOT wil bouwen. Bij nr 2 zien we de garage (Zuideinde 12) waar een grijze opbouw op is getekend. Die opbouw bestaat in werkelijkheid dus niet. Bij 3 zien we het pakhuis van Van der Woude (Zuideinde 17) dat in werkelijkheid lager is volgens de werkgroep en waarop een nieuwe opbouw is getekend. Daarnaast (4) is een gebouw getekend dat in werkelijkheid niet bestaat.

Op onderstaande luchtfoto (Google Earth) is te zien dat er helemaal geen opbouw op de garage staat, dat de onderkant van de ramen van het pakhuis gelijk liggen aan de bovenkant van het witte gebouw ernaast (en dus niet een stuk erboven) en dat het gebouw een hele kleine (enkele) opbouw heeft, en niet één zoals getekend. Of de totale verhoudingen kloppen is niet met zekerheid te zeggen overigens. Ernaast staat niks.

Hier de twee gebouwen nogmaals, het beeld van Google Streetview vertekent natuurlijk, maar het lijkt erop dat de verschillen op de tekening overdreven zijn.

Oordeel: de klacht van de Werkgroep klopt wat betreft de nieuw ingetekende opbouwen en lijkt ook te kloppen waar het de hoogte van het pakhuis betreft. De tekening van Palmboom suggereert dat er al veel hoogbouw op het Zuideinde staat. De bedoeling laat zich raden: die nieuwe hoogbouw valt best mee.

Het waren overigens niet de enige klachten van de werkgroep, wie ze allemaal wil lezen kan hier de brief over het Zuideinde (pdf) ophalen.

Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad heeft inmiddels vragen over de zaak gesteld. Ze wil weten of de “waarnemingen van de werkgroep Zuideinde Wormerveer Hoogbouw Vrij’ correct” zijn en of er misschien toezeggingen gedaan in het plangebied (die nieuwe ingetekende stukken). Ook wil ze weten hoe hoog het nieuwe kopgebouw precies wordt, de aanduiding van ‘zo’n 18m’ vindt ze niet duidelijk genoeg.

Zo moet het worden volgens BOT Bouw en KPO. Volgens de werkgroep zijn hier de naastgelegen panden juist niet ingetekend “waarschijnlijk omdat het verschil in hoogte dan zo enorm opvalt.”

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *