Alles duidt erop dat 2024 het jaar van Het Grote Bouwen wordt in Zaanstad. Aan het eind van 2023 werden er in snel tempo bestemmingsplannen ingediend en goedgekeurd, er werden vergunningen gegeven en de grond werd bouwrijp gemaakt. Op tientallen plekken in de streek vliegen de sloopkogels, draaien kranen, graven de graafmachines en wordt er geheid en gemetseld.

Deze woningen aan de Karl Marxstraat in Zaandijk worden gerenoveerd. In totaal gaat het om 70 woningen van Parteon en een bedrijfsruimte/woning aan de Karl Marxstraat, Goeman Borgesiusstraat en de P.L. Takkade. Deze woningen worden gasloos en gaan minimaal naar label A. Huurders kunnen na afronding van het project kiezen voor zonnepanelen als het dak geschikt is.

Verderop in de Rode Buurt worden 26 woningen aan de Domela Nieuwenhuisstraat gesloopt en vervangen door 24 nieuwe eengezinswoningen. Het werk is recent begonnen en moet eind 2025 helemaal zijn afgerond.

De bovenste foto laat de renovatie aan de fundering zien, onder de sloopwerkzaamheden aan de huizenblokken in de straat.

Zo was het
Zo moet het worden (Parteon).

In onze rubriek Sluitingstijd kwam de inmiddels gesloten buurtwinkel in de Rode Buurt langs.

Door Piet Bakker, foto’s: Bert Versteeg. Meer over de Karl Marxstraat bij De Orkaan. Extra informatie bij Parteon.