In oktober 2023 is gestart met de renovatie van woningen aan de Karl Marxstraat, Goeman Borgesiusstraat en de P.L. Takkade in Zaandijk. In totaal worden 70 woningen van Parteon en een bedrijfsruimte/woning gerenoveerd.

Cultuurhistorische waarde

De Rode Buurt bestaat al ruim 100 jaar en is het best bewaarde tuindorp dat dóór arbeiders vóór arbeiders zelf is gebouwd. Bij de renovatie is daarom gekozen voor het grotendeels behouden van de buurt. ‘Deze woningen vertellen het verhaal van het verleden, maar gaan ook een duurzame toekomst tegemoet.’ De historische elementen aan de buitenzijde van de woningen worden zoveel als mogelijk hersteld of teruggebracht. Alleen de voor- en zijgevels van de woningen blijven overeind staan. De kozijnen en voordeur worden in oorspronkelijke staat hersteld, zoals het 100 jaar geleden ook was.

Inmiddels vorderen de werkzaamheden gestaag. Bij alle woningen is de achtergevel al verwijderd en voorbereidingen voor de nieuwe funderingen zijn al getroffen.

Tijdens de werkzaamheden is er in sommige woningen asbest aangetroffen. Deze woningen zijn nu aan de achterzijde afgezet met lint. Het wordt verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf.

Verduurzaming

De woningen krijgen nieuwe funderingen met een aanbouw van 3 meter aan de achterzijde. De woningen worden allemaal gasloos, krijgen een warmtepomp en gaan minimaal naar label A. Wanneer het dak geschikt is kunnen huurders na afronding ook kiezen voor zonnepanelen. Naar verwachtingen worden de eerste blokken waarschijnlijk begin 2025 opgeleverd. 

Nieuwbouw

Na de renovatie volgt de sloop- en nieuwbouw van de woningen aan de Domela Nieuwenhuisstraat. Hier worden 26 woningen vervangen door 24 nieuwe woningen. De planning van de nieuwbouw is nog onzeker, maar gaat naar verwachting een jaar duren. Vanaf 2026 wordt de Rode Buurt dan helemaal gasloos en klaar voor de toekomst.

De (voormalige) bewoners hebben de mogelijkheid terug te keren naar de Rode Buurt. De woningen die overblijven, worden aangeboden via Woningnet zodra ze beschikbaar zijn.

Onder een slideshow met zes foto’s van de renovatiewerkzaamheden (klik op pijltjes of swipe)

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: Parteon, HSB Bouw, eerder nieuws op De Orkaan, Foto’s: Michel Schermer