Of het een echt feestje wordt, weten we niet. Maar een jubileum is het wel. Op 15 februari 1992 viel voor het eerst het Dagblad Zaanstreek op de deurmat van zo’n 27.000 Zaanse huishoudens.

Het was het resultaat van een fusie tussen twee voormalige concurrenten: De Zaanlander en De Typhoon. We ‘vieren’ dus ook 25 jaar zonder Typhoon en Zaanlander.

De Typhoon was de jongste van die twee (begonnen als verzetskrant in 1944) maar de ondergang van die krant werd het meest betreurd. Het was verreweg de grootste met een oplage van zo’n 21.000 en een ‘echte’ Zaanse krant.

Ochtendkrant De Zaanlander was ouder (1886) maar was ook aanzienlijk kleiner met een oplage van ongeveer 6.000 (foto van Zaan-wiki). De krant was destijds al één van de edities van het Noordhollands Dagblad.

De fusie-krant werd ook een editie van het Noordhollands Dagblad en na en jaar ook onderdeel van het Telegraaf-concern (zie comment). Dat was toch wel even slikken voor de voormalige verzetskrant (De Zaanlander had na de oorlog een verschijningsverbod van anderhalf jaar gekregen).

De fusie leek overigens meer op een opslokken van De Typhoon door De Zaanlander dan andersom. Het logo van het Noordhollands Dagblad werd ook al door de Zaanlander gebruikt. De abonnees liepen snel weg in de eerste jaren.

Het afscheid van De Typhoon ging met een klein relletje gepaard. De uitgever verbood om afscheidspagina’s in het laatste nummer te plaatsen omdat hij vreesde “dat lezers massaal zouden weglopen wanneer zo nadrukkelijk ‘afscheid’ zou worden genomen van de krant” aldus het NRC.

In 2013 had de Zaanse editie bijna 16.000 abonnees. Daarna zijn geen cijfers meer bekend gemaakt maar het Noordhollands Dagblad verliest de laatste jaren zo’n 5% per jaar. Dat zou neerkomen op een cijfer van tussen 13.000 en 14.000 nu.

In 2017 is de krant in een conflict met uitgever TMG terecht gekomen dat 45 van de 185 arbeidsplaatsen wil schrappen. Hoofdredacteur kreeg een motie van wantrouwen (door 182 van de 200 aanwezige journalisten) maar trok daaruit niet de conclusie dat hij moest opstappen.

Het gebouw van Dagblad Zaanstreek eind januari 2017. De actie wordt gevoerd met #ditismijnkrant.

 

De Orkaan gaat in de periode t/m de 15e februari extra aandacht aan de Typhoon en Zaanlander besteden.

Foto’s helemaal boven en onder: De Orkaan.