Volgens de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) voldoet cacao-verwerker Olam (ofi) aan “de wettelijke emissienormen”. De dienst is het dan ook niet eens met de strekking van de artikelen over Olam en ammoniak die in het NHD verschenen.

Volgens de Omgevingsdienst haalt het NHD ammoniak en ammonia (een verdunde oplossing) door elkaar.

In het NHD is overigens al eerder op dat argument ingegaan. Dat zou komen omdat de Omgevinsgdienst zelf die begrippen door elkaar haalt. Het klopt overigens wel dat de hoeveelheid die gebruikt wordt geheim gehouden wordt, er loopt een verzoek van het NHD op basis van de WOO om die informatie openbaar te maken. De dienst vond dit eerder ‘concurrentiegevoelig’ en wilde het daarom niet openbaar maken.

In het NHD wordt vooral ingegaan op het productieproces van de Oreo-koekjes waarbij ammoniak (ammonia dus volgens de OD) wordt gebruikt om de cacao zwart te maken. Maar, zo zegt de dienst: wij gaan daar niet over: “Het is expliciet níet de rol van de OD NZKG om de voedselkwaliteit te bewaken, en daarmee ook niet de receptuur. Hier ziet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op toe.”

Volgens de dienst is “er in de omgeving van Olam geen sprake is van vergiftigende omstandigheden.”

Lees hier de reactie van de Omgevingsdienst op de berichtgeving in het NHD.