De gemeente Zaanstad heeft 1.500 boetes ongedaan gemaakt die ten onrechte zijn uitgedeeld aan automobilisten en motorrijders die op doordeweekse feestdagen gebruik hebben gemaakt van busbrug De Binding in Zaandam. Dit schrijft de gemeente in een persbericht dat vandaag, 24 augustus, is uitgegaan.

Op feestdagen geldt, net als in het weekeinde, dat de busbrug 24 uur per dag open is voor personenvervoer. Toch zijn mensen die de brug hebben gebruikt per abuis aangemerkt als overtreder. Het gaat om de volgende doordeweekse feestdagen in 2015: Goede Vrijdag (3 april), tweede paasdag (6 april), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei), Hemelvaartsdag (14 mei) en tweede pinksterdag (25 mei).

In totaal gaat het om ruim 1.500 mensen die zijn aangemerkt als overtreder. Ruim 1.200 van hen hebben inmiddels via het CJIB een acceptgiro ontvangen. De overige bekeuringen zijn nog niet verstuurd.

De gemeente Zaanstad betreurt de gemaakte fout en is inmiddels druk bezig om deze, in samenwerking met het CJIB, recht te zetten. Alle vorderingen zijn geseponeerd. Dat betekent dat mensen die de boete al hebben betaald hun geld terugkrijgen. Wie de bekeuring al wel heeft ontvangen maar nog niet heeft betaald, hoeft dat ook niet te doen. In andere gevallen wordt de bekeuringen simpelweg niet verstuurd.

Inmiddels wordt hard aan een oplossing gewerkt om herhaling te voorkomen.