153 nieuwe woningen: Bannehoven (#ZaanstadBouwt)

Weet je nog? Zaanstad lanceerde begin 2018 het ambitieuze plan om 16 grote woningbouwprojecten te versnellen. Totaal ging het om zo’n 5.400 woningen. Elk project zou vervolgens binnen drie jaar van start gaan.

Daarna werd nog drie keer een rijkssubsidie voor een ‘bouwimpuls’ binnengehaald. Het ging om 1.900 woningen in Zaanstad-Noord (12 projecten), 4.700 in Zaandam centrum (20 projecten) en 1.700 in Kogerveld (5 projecten). En daarbij kwamen plannen voor 10.000 woningen in de Achtersluispolder (inmiddels teruggeschroefd tot 2.500).

In deze serie #ZaanstadBouwt onderzoekt De Orkaan de status van de woningbouwprojecten. Moet het bestemmingsplan nog worden goedgekeurd, is de omgevingsvergunning verleend, is de bouw al gestart, zijn de woningen al opgeleverd of is het project slechts gebleven bij een ‘Zaanse droom’. De Orkaan zoekt het voor je uit.

Vandaag: Bannehoven. – de bouw is begonnen

Wat? Waar? Wanneer

Op de plek waar vroeger het voormalige gemeentehuis Bannehof stond, komt de nieuwbouwwijk Bannehoven. Er worden in totaal 153 woningen gebouwd die bestaan uit huur- en koopwoningen. De goedkoopste studio’s (één kamer) gaan voor € 220.000 weg en de duurste penthouse kost € 854.000. De prijzen gelden voor de koopwoningen. Daarnaast komen er 47 huurappartementen (sociale woningbouw) en zelfbouwkavels (prijzen tussen de € 170.000 en € 195.000). Alle woningen zijn gasloos en energieneutraal.

Van der Gragt uit Wormerveer en Tervoort uit Egmond werken samen in de ontwikkelcombinatie BPD Ontwikkeling BV en EME II BV om het project te realiseren. Patrick Lammers van BPD-EME verklaarde in een persbericht uit 2018 over de presentatie van de plannen:

“een deel van het plein wordt vervangen door water en worden de verbindingen met het naastgelegen winkelcentrum verbeterd. Door de auto’s uit de openbare ruimte te weren middels parkeren in binnenhoven of onder een parkeerdek met tuin, wordt een bijzondere kwaliteit toegevoegd.”

Het gemeentehuis aan het Bannehof werd gebouwd in 1974-1975, nadat Zaanstad gefuseerd was op 1 januari 1974. Het oorspronkelijke plan was om de stad uit te breiden in het Guisveld en het aantal inwoners te verhogen tot 250.000.

Later is besloten om de noordelijke regio van de Bannehof te gebruiken voor de bouw van slechts 1300 woningen. Het grootste deel van het Guisveld is begin jaren ’80 verkocht aan Staatsbosbeheer.

In 2018 verklaarde Addy Verschuren, oud-wethouder grondzaken:

“Er zit een goede balans tussen de dichtheid van woningen en groen. Waar ik ook blij mee ben is dat de klankbordgroep van bewoners dit plan ook als beste heeft beoordeeld”.

Huidige status project

De verkoop van 105 woningen in Zaandijk is gestart eind juni 2021 en de bouw is momenteel in volle gang. Bijna alle 150 woningen zijn verkocht, waardoor er nog maar twee beschikbaar zijn. Het plan van de gemeente om de woningbouw te versnellen heeft hier zijn vruchten afgeworpen, aangezien de wijk vorm begint te krijgen.

Verwachting

Naar verwachting zal de aannemer in het derde kwartaal van 2023 beginnen met het opleveren van de eerste woningen. Tot die tijd kunnen nieuwsgierige Zaankanters die in de buurt zijn van de Bannehoven de voortgang van de bouw in de gaten houden.

Foto: Petra Hoogkamer 
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *