175 jaar ruzie… (een lezing)

Zo’n titel laten wij niet graag lopen.

Het persbericht van het Arie Lemsfonds nemen we zonder er één letter aan te veranderen 1:1 over. Beter kunnen wij het niet verwoorden.

De foto (Han de Groot / collectie NHD – Gemeentearchief Zaanstad) kozen we zelf: “Overhandiging door burgemeester Arie Lems aan Jan-Kees Emmer (midden) en M. Bosma (rechts) van de trofee voor stichting Vrienden De Houtwerker”. Journalist Jan-Kees Emmer maakte carrière bij de Telegraaf, werkt nu bij Trusted Media en is bestuurslid van De Orkaan. Martin Bosma is Tweede Kamerlid voor de PVV. Links Erwin Olij (zie reacties) die samen met Bosma en Emmer in het Houtwerker-comité zat.

Bij het gemeentearchief van Zaanstad zijn nog veel meer Lems-foto’s te vinden.


Het persbericht:

Zondag 11 september om 14:00 uur wordt in Buurtcentrum De Vuister in Westerkoog de eerste Arie Lemslezing gehouden.

Zaanstad 1974, een bestuurlijke samenvoeging na 175 jaar ruzie, is de titel van de lezing door de Zaanse historicus Hans Luiten. De lezing was al eerder gepland, maar moest wegens corona worden uitgesteld.

Aanleiding is dat Zaanstad in 2024 50 jaar bestaat. De lezing is een aanrader voor zowel degene die nog heimwee heeft naar de oude dorpen, als degene die niet begrijpt waarom de samenvoeging zo lang op zich liet wachten.

Hans Luiten heeft in het buurtcentrum een reputatie opgebouwd door de pakkende voordracht van zijn lezingen, voorzien van veel foto’s en kaartjes. Deze keer komen de inkomsten ten bate van het Arie Lemsfonds.

Het Arie Lemsfonds zamelt jaarlijks geld in om een of meer goede doelen te steunen.

De toegangsprijs voor de lezing is € 10,-. U betaalt voor aanvang van de lezing in De Vuister. Wilt u zeker zijn van uw plaats? Reserveer die dan via info@arielemsfonds.nl.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Joost Weemhoff

  Links Erwin Olij, met een r (Kabelkrant en Zaanradio, jaren ’90).

 • Rob Vreeken

  Wie overhandigt nou de trofee aan wie? Lems aan Emmer en Bosma, staat er. Maar andersom lijkt me logischer. En is het een trofee ‘voor’ de stichting, zoals het citaat (van het Gemeentearchief?) luidt, of ‘van’ de stichting? Opnieuw: het laatste lijkt me logischer. Kan Jan-Kees Emmer, lid van de raad van toezicht van De Orkaan, opheldering geven?

  • Jan-Kees Emmer

   Het is inderdaad omgedraaid, Rob. Het bestuur van de Stichting Vrienden van De Houtwerker, bood deze fles ‘Miletić Slivovitz aan aan burgemeester Arie Lems bij de aftrap van de campagne om De Houtwerker ’terug op de brug’ te krijgen. Slivovitz, omdat dit de nationale drank was van het voormalige Joegoslavië. De fles staat nog steeds in de vitrine in het stadhuis waarin de gemeente haar cadeaus aan de stad tentoonstelt. Inmiddels dus al meer dan 35 jaar. 🙂

   • Rob Vreeken

    Duidelijk, Jan-Kees, dank. Lems was destijds ook voorzitter van de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA). Daarin werken de producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken samen. Niettemin vond Lems het wellicht meer verantwoord de fles slivovitsj op te bergen achter het glas van de vitrine.
    stiva.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *