19 Zaanse nummers in Top 2000… 15 keer De Dijk

George Baker staat er ook in, en Lucifer, en The Dizzy Man’s Band, en Ali B. Maar dat neemt allemaal niet weg dat de Zaanse inbreng in de Top 2000 vooral bestaat uit De Dijk, De Dijk, De Dijk, De Dijk, De Dijk, De Dijk, De Dijk, De Dijk, De Dijk, De Dijk, De Dijk, De Dijk, De Dijk, De Dijk en De Dijk (15 keer dus).

Dat zijn achtereenvolgens: Als Ze Er Niet Is, Mag Het Licht Uit, Dansen Op De Vulkaan, Ik Kan Het Niet Alleen, Kan Ik Iets Voor Je Doen?, Bloedend Hart, De Blues Verlaat Je Nooit, Niemand In De Stad, Binnen Zonder Kloppen, Mijn Van Straat Geredde Roos, Groot Hart, Nergens Goed Voor, Als Het Golft, Mooier Dan Nu en Laat Het Vanavond Gebeuren.

De Dijk - Als Ze Er Niet IsAls Ze Er Niet Is staat het hoogste (217), Laat Het Vanavond Gebeuren is nummer 1737.

George Baker staat er in met Little Green Bag (600), Lucifer met House For Sale (994), The Dizzy Man’s Band met The Opera (1754) en Ali B. samen met Marco Borsato met Wat Zou Je Doen (1891).

Dit jaar niet maar vroeger wel deze liedjes met een vleugje of een hele scheut Zaans: Black Pearl (Margriet Eshuijs), I Save The Day (Roberto Jacketti & The Scooters), Latin Dance & Sajang E (Massada), Leven Na De Dood (Freek de Jonge & Stips), Recht In De Ogen (De Dijk), Standing On The Inside (Full House), The Show (The Dizzy Man’s Band), Una Paloma Blanca (George Baker Selection) en Windsurfing (The Surfers – dank voor de aanvulling, zie comments).

surfersTen Sharp met You (zie comments) heeft elk jaar inderdaad in de Top gestaan, 723 in 2015. “Is nu klompenmaker op Zaanse Schans” vinden wij net niet goed genoeg.

Wij hadden wel meer twijfelgevallen. Rob Hoeke bijvoorbeeld, woonde in Krommenie, maar had zijn Top 2000 hits tussen 1999 en 2008 (Down South, Margio en Drinking On My Bed) voordat hij in de Zaanstreek neerstreek.

En Drukwerk? Je Loog Tegen Mij was tot vorig jaar bijna elk jaar present. Maar Harry Slinger verhuisde pas na 1981 (toen de plaat uitkwam) naar Westzaan.

BZN had drie hits in de Top 2000, maar ex-Dizzy-man Dick van der Horst (†2004) kwam pas in 1988 bij de band, de hits waren ouder.

 

 

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Jan Schoen

  Één van de grootste Zaanse hits had de Zaandijker zanger Nico Fontijn van de Surfers, met Windsurfin’. Zowel in Nederland als Vlaanderen bereikte Windsurfin’ de tweede plaats in de hitparade. In beide landen werd het van de eerste plaats gehouden door You’re the one that I want van John Travolta & Olivia Newton-John. In Nederland werden van de single zo’n 200.000 exemplaren verkocht. Ook in de rest van het Europese vasteland werd het nummer een zomerhit. Zo was het nummer ook populair in onder andere West-Duitsland, Polen, Frankrijk en Denemarken. Voor optredens werd er nog een aantal nummers bijgeschreven die net als Windsurfin’ in de stijl van The Beach Boys waren en er werden ook nummers van andere artiesten en medleys ingestudeerd. Door veel optredens in het buitenland duurde het tot de volgende zomer voordat de opvolger verscheen. Dat was het nummer Windsurfing-time again, dat veel weg had van hun debuutsingle. The Surfers konden het succes ervan echter niet evenaren en de single werd een top 20-hit.

 • De Orkaan

  Mooie toevoeging. De Surfers staan er nu niet in maar in 2000 en 2001 wel (1646 en 1828). Meer over Nico Fontijn bij de Zaanse Pophistorie:
  http://www.zaansepophistorie.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=772&Itemid=26

 • Jan Schoen

  Ten Sharp, met Marcel Kapteijn en Niels Hermus hebben in 1985 in Nederland met ‘You’ de derde plaats in de hitparade gehaald, maar in veel landen in Europa stonden ze op nummer 1. Marcel Kapteijn komt uit Purmerend, maar was en is veel in de Zaanstreek. Hij zong solo regelmatig in Serah Artisan en is nu klompenmaker op de Zaanse Schans.

 • De Orkaan

  Helaas, Ten Sharp kunnen wij niet goed rekenen… welke Nederlandse artiest is nooit op de Zaanse Schans geweest? Het wordt dan wel een rommeltje! Als pleister op de wonde hebben we wel een plaatje van Windsurfing toegevoegd!

 • Ali B mag je dan ook niet meerekenen. Hij had zijn hits ruim nadat hij vertrokken was uit de Zaanstreek.

 • De Orkaan

  hoho… De Dijk heeft Zaanse roots, geen twijfel mogelijk. En dat Ali B. nuet meer in de Zaanstreek woont maakt niet uit, eens Zaandammer, altijd Zaandammer. Als we zo streng worden blijft er niks meer over!

 • Joop May

  Toetsenist van Drukwerk ten tijde van “Je Loog Tegen Mij” was de in Zaandam geboren en toen ook in Zaandam wonende Joop May. Ooit klasgenoot van Nico Fontijn van De Surfers 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *