George Baker en de boot van Czaar Peter

Op 15 februari 1992 verscheen Dagblad Zaanstreek als resultaat van een fusie tussen twee voormalige concurrenten: De Zaanlander en De Typhoon.

We kijken de komende tijd terug met mensen die direct betrokken waren bij een van de twee kranten die 25 jaar geleden verdwenen.  

Wim Schaap werkte van 1969 tot oktober 1975 bij De Typhoon. Maar hij begon zijn journalistieke carrière twee jaar eerder als correspondent bij De Zaanlander.

Door Wim Schaap

Tijdens mijn diensttijd (lichting 65-6) solliciteerde ik bij De Zaanlander. Het gesprek met chef Wim Harwijne in het kantoor aan de Stationsstraat in Koog aan de Zaan, duurde precies negen minuten…. Toen was ik aangenomen als streekcorrespondent en ik ging zes cent (2,5 eurocent) per regel verdienen. “Per geplaatste regel”, zei hij er nog nadrukkelijk bij.

Later begreep ik waarom.

Mijn eerste opdracht: vergadering plattelandsvrouwen in Wormerveer. Ik tikte 75 regels. De volgende morgen kwam de kater toen ik de krant uit de bus haalde. Precies tien regels waren er van overgebleven… maar goed, ik mocht schrijven voor een krant, kreeg een officiële perskaart en ik noemde mezelf meteen ook maar journalist.

Schager Courant

Na mijn diensttijd in mei 1967 kreeg ik geen baan bij De Zaanlander, maar werd ik dank zij Harwijne als leerling aangenomen bij de Schager Courant (zelfde concern) en daar leerde ik met veel vallen en opstaan aan de hand van Volkert J. Nobel en Piet Verduin het vak. Een harde leerschool die eerste weken. “Ga maar de straat op en kom niet eerder terug voor je drie verhalen hebt….” En dat drie keer per week.

Begin 1969 vroeg De Typhoon een sportredacteur. Ik werd ontvangen door hoofdredacteur meneer Meijer, chef streekredactie Klaas Pot en Toon Olij. Dat werd een bijzonder sollicitatiegesprek. Het eerste dat meneer Meijer zei: “De nieuwe sportredacteur hebben we net vanmorgen aangenomen, dus dat gaat niet door”. Hij wachtte even. Ik reageerde niet. “Maar we hebben ook een streekredacteur nodig”.

Ik wilde zo graag bij De Typhoon werken, dus voor mij geen probleem.

En toen vroeg hij of ik in het Engels en vervolgens in het Duits wilde vertellen waarom ik bij De Typhoon wilde werken. Dat ging volgens mij best wel redelijk. Maar toen mocht ik het ook nog een keer in het Frans doen. Ik dacht even bij mezelf: daar zal ik toch veel aan hebben als streekredacteur bij De Typhoon in Zaandam.

Dubbeldikke huis-aan-huiskrant

In het Frans lukte het dus niet, maar kennelijk was dat geen probleem. Ik mocht nog een proefopdrachtje maken in de kamer van meneer Meijer. Ik kreeg er een half uur de tijd voor. En toen was ik aangenomen.

Begin 1969 tot oktober 1975 werden mijn zes mooiste en dierbaarste journalistieke jaren. Heel hard werken op donderdag vanaf zeven uur ’s morgens om die dubbeldikke huis-aan-huiskrant te maken en vrijdagnacht de zaterdagkrant. Mooie verhalen gemaakt in al die jaren te veel om op te noemen.

Maar een verhaal was wel heel erg leuk. Samen met Peter Kok (veel te jong overleden) en Co Rol maakten we wekelijks op zaterdag de JONG pagina.

We hadden leuk idee bedacht. Een concert van de twee Zaanse topbands van dat moment George Baker Selection en The Dizzy Man’s Band in De Speeldoos. Na veel vergaderen en plannen lukte het.

Kaartverkoop via De Typhoon (binnen een dag uitverkocht) en de zaterdag voor het concert zouden we op de JONG pagina een groot interview brengen. Met een bijzondere foto daarbij. De twee bands op het Czaar Peter-beeld op de Dam. Zaanser kon niet, dachten wij. Was het enthousiasme of jeugdige overmoed, maar een belangrijk ding waren we vergeten: toestemming vragen om op het Czaar Peter beeld te mogen klimmen.

En het onvermijdelijke gebeurde dan ook. George Baker zat nauwelijks op de boot van de Czaar of een politieman op de fiets bromde iets van: “Verboden, mag niet…” Schrik, daar ging onze fotoreportage. Toch maar even praten met de agent. En dat lukte. “Oke, ik kom over tien minuten terug en dan moeten jullie echt weg zijn.” Met dank aan die begripvolle agent, kwam er de volgende dag een unieke exclusieve foto in de krant.

Hieronder de foto met (volgens Co Rol in de reacties): Dirk van der Horst en Herman Smak in de boot. De twee daaronder zijn Klaas Versteeg (links) en Dick Buijsman. De vier op de bovenste tree, van links naar rechts George Baker, George Thé, Jan Hop en Jacques Kloes. Daaronder v.l.n.r. Joop Tromp, Henk Kramer, Jacques Greuter en Karl Kalf.

Lees hier alle bijdragen over 25 jaar Dagblad Zaanstreek (en 25 jaar zonder Typhoon en Zaanlander).

Foto van George Baker Selection met motor (uit een iets latere periode) van Gemeentearchief Zaanstad, de foto van de bands op de Dam is ons gestuurd door oud-Typhoon-redacteur Co Rol die zich deze gebeurtenis ook nog levendig kon herinneren.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Co Rol

  Ik ben niet meer helemaal zeker van alle namen, maar ik denk dat het zo zit:
  In de boot staan Dirk van der Horst en Herman Smak. De twee daaronder zijn Klaas Versteeg (links) en Dick Buijsman.
  De vier op de bovenste tree, van links naar rechts George Baker, George Thé, Jan Hop en Jacques Kloes.
  Daaronder v.l.n.r. Joop Tromp, Henk Kramer, Jacques Greuter en Karl Kalf.
  Wie het beter weet, mag het zeggen.

  • De Orkaan

   Wij denken dat je gelijk hebt, en hebben het in het verhaal aangepast. Die Smak en Kloes heb we wel eerder door elkaar gehaald… het waren allebei mafkezen (in de beste zin van het woord).

 • Eric Kort

  Klopt, dat zijn Dirk v/d Horst en Herman Smak in de boot. Dirk zijn moeder was een kennis van mijn moeder dus zodoende heb ik vrij veel meegekregen van de Dizzy Man’s Band

 • Eric Kort

  Alleen Jacques Kloes staat naast Jacques Greuter en naast Jan Hop zit Karl Kalf

 • Wat leuk deze foto.
  Dizzy en Baker samen.
  Het concert in het oude speeldoos theater kan ik mij nog prima herinneren.

 • Wim Schaap

  Herman Smak was een muzikaal fenomeen. Ik herinner me nog de schoolavonden van vroeger eind jaren 50. Herman achter de piano, een feest!!! Hij kon is echt alles spelen. Een keer een liedje gehoord en hij speelde het feilloos na.

 • Erik Esteie

  Wat ik me nu afvraag

  Ik heb vroeger op de Lijsterbesstraat(Zaandam) naast een Herman Smak gewoond(jaren 70/80)

  Zal dit de zelfde Herman geweest zijn?

 • Yankee Meijer

  Prachtige ‘sfeerschets’. Zie het zo voor mij. De kamer van mijn vader, vol rook, het bureau, Klaas Pot en het geroezemoes van de redactie. De sollicitatie gesprekken door mijn vader waren soms wel wat afwijkend naar verluid.

 • derk peeters

  Ooit, toen een sollicitant bij hoofdredacteur Cees Meijer zat, probeerde ik samen met een collega-journalist de aandacht van de knaap te vangen. We zagen,door de glazen wand, hem nerveus heen en weer schuiven. Toen de heer Meijer even werd weggeroepen haastte ik mij naar de sollicitant met een briefje. Deze las merkbaar verschrikt: ” Probeer hier weg te komen en leg contact met de gemeentepolitie. We hebben al dagenlang geen contact meer met de buitenwereld. Je bent onze laatste kans op redding.” Nooit meer iets van de sollicitant gehoord. Kan toeval zijn. dp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *