Dit is artikel 20.000 op De Orkaan. Sinds begin februari 2014. Bijna 10 jaar lang elke dag Zaans nieuws. En 20.000 vinden wij best wel veel. Het zijn heel veel letters, foto’s, en video’s. Tegenwoordig plaatsen we vaak 10 of meer stukken per dag, maar de eerste jaren lag dat een stuk lager.

Op die 20.000 stukken werd ruim 60.000 keer gereageerd. Althans: er werden ruim 60.000 reacties toegelaten. Daarnaast verdwenen er reacties in de prullenbak of in de spam-box.

De eerste stukken gingen over het Cultuurcluster en de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. De beste gelezen stukken gingen over de energietoeslag, ongelukken (elektrische step), Zaanse mayonaise (op de bon – een 1 aprilgrap), bakfietsmoeders op de Dam, bakkerij Brakenhoff, Mediamarkt, Marcel van Roosmalen, de energie-toeslag, Marcel van Roosmalen, OV-stakingen en Marcel van Roosmalen (sorry, kunnen we ook niks aan doen).

Weinig nieuwssites laten nog reacties toe op de site zelf. Wel op Facebook (maar dat tellen we hier niet mee). De reacties kwamen langzaam op gang, maar namen vervolgens net zo snel toe als het aantal artikelen (op artikelen die goed gelezen worden, wordt ook veel gereageerd en omgekeerd). Gemiddeld wordt er 3 à 4 keer op een artikel gereageerd.

De artikelen met de meeste reacties (in enkele gevallen meer dan 100) gingen over het overlijden van ijs-icoon Gennaro Iaccarino, Vattenfall, de opvang van asielzoekers in het Veldpark en Taets, de oudste bedrijven van de Zaanstreek, mondkapjes, de busbrug, een ongeluk met een elektrische step, nachtvluchten boven de Zaanstreek en zwarte piet.

We zijn in de afgelopen jaren wat strenger geworden bij het toelaten van reacties. Je moet reageren met eigen voor- en achternaam en met een werkend mail-adres. De regels bleven gelijk: niet schelden, geen persoonlijke aanvallen, geen racisme, bij het onderwerp blijven (niet off topic) en niet op alles en nog wat reageren… (kortom: doe een beetje normaal). Het aantal reacties nam alleen maar toe maar een paar ‘vaste’ briefschrijvers en mensen van wie we reacties weigeren, klagen wel eens over het niet toelaten van reacties. Maar iedereen die zich aan de regels houdt wordt toegelaten volgens ons (doe een beetje normaal – of hadden we dat al gezegd?).

Onder de groei van het aantal artikelen per dag (nu ligt dat rond de 9) en het gemiddeld aantal reacties (30 gemiddeld per dag in 2023 tot dusver). Daaronder de totalen per maand.

Gemiddeld aantal artikelen en reacties per dag (op jaarbasis)
Aantal artikelen per maand sinds februari 2014

Door Piet Bakker / Merel Kan. Ontwerp sticker: Jan Schoen (1986).