20 juni referendum Cultuurcluster!

‘Bent u voor of tegen het raadsbesluit om een Cultuurcluster te realiseren?’

Dat wordt de vraag waarover het volk – ja wij! – zijn m/v hoofd mag gaan buigen tijdens een referendum dat zal worden gehouden op woensdag 20 juni van dit jaar. 

Zojuist werd dat unaniem besloten door de gemeenteraad van Zaanstad.

Hier vind je genoeg leesvoer om je terdege te kunnen voorbereiden.

En dit werd getwitterd.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Erik Esteie

  ‘Bent u voor of tegen het raadsbesluit om een Cultuurcluster te realiseren?’

  Tegen..

  De argumenten om tegen te zijn wil ik graag nog eens verduidelijken maar daar is geen ruimte voor in een referendum en het is nu aan de verschillende politieke partijen om aan te geven waar ze staan in dit referendum

 • joop tralala

  Ik ben voor en hoop dat er na 20 juni a.s. eindelijk opdracht tot bouw gegeven kan worden. En beste gemeente hou aub die 60.000 op zak.

 • Arjan

  Ik mag hopen dat er een minimale opkomst gehaald moet worden. IK gok dat er namelijk een maximale 20% gaat opkomen voor dit zinloze referendum

 • Egbert Visser

  Liever 60.000 euro uitgeven voor een Referendum – en dan hopen dan er massaal wordt tegen gestemd – dan dik 30 miljoen voor een nieuw gebouw waarvan velen het nut niet van inzien.

  • joop tralala

   Als we over velen praten worden dan die bijna 5.800 daar mee bedoeld?????? Hoop met Arjan dat er een minimale opkomst gehaald moet worden waarbij 40% de doelstelling dient te zijn.

 • rj

  Niet meer dan logisch dat een volk – ja wij – wordt geraadpleegd; anders heeft het woordje democratie totaal geen zin meer.
  Beetje zinloze discussie want de kaarten zijn al geschud, want ja, Het Volk heeft zelf inmiddels óók al door dat stemmen in z’n algemeenheid bar weinig uithaalt. “Als het echt iets zou schelen zou het allang verboden zijn” is een terechte wake up call.

  Het verdrag van lissabon rekende snoeihard af met onze mening tegen de eu-grondwet, het oekraïnereferendum werd gewoon naast zich neergelegd door onze ‘eigenaren’ (vertegenwoordigd door Rutte en companen) en inmiddels is het referendum zo goed als afgeschaft.
  Wát nou democratie. De illusie doet ons in het gareel lopen, meer niet. Ministers (en zelfs Wethouders) worden megalomane machtsmisbruikers zodra ze gekozen zijn en dat zegt niet alleen wat over hen maar over onze vreselijke samen-leving die niet samen-leeft en toestaat hoe wij door onze leefomgeving vierkant geestelijk en emotioneel verkracht worden. Dàt is ‘normaal’.

  Dat is nogal wat. Wie dat wil doorbreken heeft een lange adem nodig… want dit ga je niet in je eentje redden, dus dien je te wachten tot Het Volk het inziet en erin meegaat. Eindelijk.
  Dan… moet je dus wel lang je adem kunnen inhouden, lijkt mij.

  Tot die tijd mag je hopen op het latent aanwezige gezonde verstand bij enkelen. ’t College van onze stad, ja, daar ook, maar vooral bij jezelf en jouw buren. Op microniveau begint het. Tussen mensen onderling, dus. Hopelijk.

  Ik doe mee. Jij ook?

  Natuurlijk is zo’n referendum noodzakelijk. Nu staat Het Volk buitenspel. Lijkt mij niet gezond.

  Dat MAAK.Zaanstad is ook al zo’n wassen neus zonder noemenswaardige invloed in mijn beleving. Omdat het bij de gemeente vandaan lijkt te komen als zoethouder en niet als daadwerkelijk invloedrijk orgaan, maar om te leren welke argumenten gemeente en bouwers kunnen gebruiken om de vorm van zaanstad te veranderen zonder al te veel gemor. Toch?

  Nog wat. Opstaan doe je voor jezelf; bij mismanagement ga je ook staan en wacht je niet de gevolgen af. Je dient je stem te laten horen. In spanje gaat men gewoon collectief de straat op – wat hier uit het NOS nieuws wordt gehouden om ons maar niet op ideeën te brengen. Hier in neederland zeuren we in de kroeg en op youtube en dat was het. Kom op zeg. Als Ismail Ilgun rake dingen zegt, branden we hem af met een standje. Laf gedrag van suf gedrillden die zelf niet meer weten wat leven is en een ander niet gunnen wat hen nooit gegund was…

  Dus zien wij – Het Volk – een referendum net als een citotoets waar Het Volk eigenlijk tegenzin tegen heeft maarr zo is het niet. In zwitserland wordt er jaarlijks over tal van zaken op die manier geïnformeerd en beslist! Dit is waar democratie – wat dat ook is – over gaat! Je bek opendoen en meedenken! Dat hoort zo in een samenleving!

  Dus dàt er een referendum komt dienen we niet tegen te werken maar we dienen dat te omarmen, ons goed te informeren waar dat nu eigenlijk over gaat en…we dienen de weerstand en weerzin in onszelf te onderzoeken. Zitten we al zó diep in onze rol als slaaf van het systeem dat we niet meer in-zien dat we gekookt worden als kikkers in een pan op een laag vuurtje zonder dat we eruit springen durven? Dan is hier de spiegel. Jij bent een kikker. En je bent hard op weg om gekookt te worden. Je bent reeds half gaar.

  En…in plaats van deze inbreng te bekritiseren dien je van je bank-met-afstandbediening af te komen (waarbij de afstandbediening niet op de tv maar op jezelf gericht is) en die passieve levenshouding in te wisselen voor een actieve. Dat…is waar dit om gaat. Het referendum en mijn stukkie.
  rj.

 • Jerell

  Wij burgers stemmen voor de partij waar wij achter staan. Het werk van een politicus, lees: volksvertegenwoordiger is om beleid en keuzes te maken. Een referendum is kostbaar en je verlegd de keuze en consequenties bij de burger (die de consequenties niet overzien), en iedere politicus kan zich schuilen achter de uitslag. Door het hebben van volksvertegenwoordigers moet een referendum onmogelijk zijn.

 • luttik

  Omdat wij met zijn allen cultuur maken, cultuur zijn, waar de bakker en de supermarkt ook zijn plaats innemen horen verzamelplaatsen of bijeenkomstplekken zich overal te bevinden. Waar een ieder zich thuisvoelt op de plek die daarvoor volgens de individuele belangstelling voor geschikt is. Dat is ook democratie.
  Waar zich clusters vormen ontstaat niet p.d. voor eenieder een fijn gevoel.
  U snapt het: voor mij geen cluster.

 • Wim mulder

  De volgende overweging heb ik nog niet horen maken , buiten alle bezwaren die er zijn van te duur, zinloos, 30 % overbodige vide , een fietsenstalling , een onhaalbaar duur restaurant. 6 koffie tenten, , niet te explorerenhorica, meer dan 300 duizend betalende bezoekers voor een armoedig poppodium.Dromen en nog valse ook. Nog een onoverkomelijk probleem , De acoustiek, Oude gebouwen met muren van metselwerk omarmen het geluid als een moeder die haar kind koestert. Gebouwen met grote vides zeker niet . Dus met verstand NEEN.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *