2016 in 100 foto’s, deel 10: Dirk Jongejans

De Zaanstreek heeft water, historische panden, industrieel erfgoed, lintdorpen, de Zaanse Schans en natuurgebieden. Maar we hebben ook nieuwbouwprojecten, Zaanse koppen, evenementen en sportprestaties.

En… we beschikken over messcherpe Zaanse kijkers met een rake blik. Fotografen die zien wat wij missen.

Hen hebben we gevraagd of we mee mogen spieden door hun 2016-lens. We plaatsten elke dag tot 2017, tien zeggende foto’s van het bijna afgelopen jaar. Vandaag deel 10! 

Dirk Jongejans! In Kijkzaans staat over hem:

Van deze fotograaf uit Assendelft zie je direct wanneer de foto’s van zijn hand zijn.
Een bescheiden mens met een heldere kijk op dingen.
De ogenschijnlijk eenvoudige foto’s vertellen altijd een heel verhaal.

En mooier kunnen we het niet zeggen.

1. 23 januari Syrische vluchtelingen uit het Veldpark koken voor de vrijwilligers van de Noorderkerk. Was heel bijzonder wat daar in de Noorderkerk gebeurde. Veel vrijwilligers hebben veel gedaan voor de vluchtelingen. Steeds als je daar kwam was er een heel positieve en dankbare sfeer.

Syrische vluchtelingen maken een maaltijd klaar voor de vrijwilligers van de Noorderkerk Zaandam.

2. 6 februari bij de herdenking dat Mevrouw Fontijn een jaar geleden bij de Den Uijl brug verongelukt is. De familie is er nog steeds kapot van. Het was een indrukwekkende bijeenkomst waarbij je je heel nietig en klein voelt als fotograaf.

Herdenking een jarige sterfdag van Mw Fontijn, verongelukt op de De Uijlbrug in Zaandam.

3. 18 maart Miranda de Ruiter leert pas op latere leeftijd lezen en schrijven. Ze heeft het jarenlang verborgen weten te houden maar dat kon op een gegeven moment niet meer. Ze volgde een Nederlandse taalcursus op het Regio college en is enorm trots op haar behaalde Diploma. Mede door haar volgen er nu meer laaggeletterden een taalcursus. Met alle respect gewoon een stoere vrouw die het toch maar geflikt heeft.

Miranda de Ruiter heeft pas op latere leeftijd leren lezen en schrijven. Regio College Zaandam

4. 1 april bij de opening van de Yada Yada markt op het Hembrugterrein Zaandam. Ik ben er al vele malen geweest en iedere keer treft mij de historie en de schoonheid van deze gebouwen. Zaanstad heeft goud in handen met dit terrein. En gelukkig zien steeds meer partijen dat. Er worden steeds meer gebouwen opgeknapt en ze krijgen een nieuwe bestemming. Gelukkig trekt het veel creatieve ondernemers, daar is dit terrein uitermate geschikt voor.

Opening van de Yada Yada markt op het Hembrugterrein Zaandam

5. 28 mei de doop van de Assendelver Praam door Fred van Dam directeur Rabobank Zaanstreek. Een project van het Historisch Genootschap Assendelft met grote steun van scheepstimmerman Wim Hos. Hij bouwde in zijn werkplaats, samen met twee leerlingen van het hout en meubileringscollege Amsterdam, een Assendelver Praam na. Vele Assendelvers hebben dit gesteund door een houten pen te kopen die ze zelf in de praam mochten slaan. Een mooi project met brede steun uit het dorp.

Doop van de Assendelver Praam bij de Familie IJff Zaandammerweg Assendelft

6. 11 juni Immer Gerade Aus goes Tropical. Naast het evenement in november wordt er een voorjaarsversie georganiseerd door een aantal cafés in Assendelft en Krommenie. Het was weer een grote verkleedpartij. Het hele dorp staan dan op z’n kop. Niet alleen leuk om mee te doen maar ook om naar te kijken.

Immer Gerade Aus goes tropical. naast het evenement in november wordt er een voorjaarversie georganiseerd.

7. 26 juni Babbels Live festival met als hoofdact Kensington. Een geweldig evenement wat in korte tijd door Ad de Lange van Bar Babbels en zijn team is neergezet.

Babbels Live festival

8. 2 juli Prutrace in Westzaan. Ieder jaar is dit evenement. Dit jaar werd dat met belangstelling door de koeien bekeken. Je ziet ze bijna denken wie zijn die mensen die het leuk vinden door die prut heen te baggeren. Ik had de koeien al zien staan en dacht als ze maar blijven staan als de meute er aan komt misschien zit er een leuke foto in. Ik had geluk ze bleven gewoon staan.

Prutrace in het land achter buurthuis De Kwaker Westzaan.

9. 18 september Dam tot Dam loop volgens  mij het grootste evenement uit de streek. Er werken ook veel vrijwilligers aan mee. Altijd bijzonder om dit te fotograferen. Vele zijn hier al jaren mee bezig en als het dan lukt (of niet) is het mooi om die emoties te zien.

mini Dam tot Dam loop Zaandam

10. 5 oktober Huldiging Zaanse veteranen. Gelukkig komt er steeds meer waardering voor onze veteranen. Zij zetten zich in voor onze vrijheid en die van anderen. De vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat wordt in deze tijd steeds duidelijker.  En gelukkig zijn er mensen die zich daarvoor inzetten. Het was heel bijzonder hier bij te mogen zijn. Je voelt meteen saamhorigheid tussen in dit geval alleen de mannen.

Huldiging Veteranen Stadhuis Zaanstad.

Meer informatie op de Facebook-pagina van Dirk Jongejans.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *