Het bestuur verwachte “wel wat mensen”, maar bij de start van de eerste Dam tot Damloop verschenen ruim 4.300 lopers. De loop was geïnspireerd op de promotieactie voor een tunnel naar Zaandam: de Dam tot Dam race (1959). Bedenker Cees Lansbergen vertelt in het filmpje hoe een en ander is ontstaan.

Toen de gemeentebesturen van Amsterdam en Zaandam in 1959 een ludieke actie ondernamen om een betere verbinding tussen beide gemeenten te krijgen, hadden ze niet kunnen bedenken dat dit 26 jaar later zou leiden tot de Dam tot Damloop. Inmiddels was in 1966 de Coentunnel gerealiseerd en in 1968 ook de IJtunnel. Cees Lansbergen, bestuurslid van Le Champion, raakte er van overtuigd dat het ook een prima promotie zou zijn als er een loopevenement door die Coentunnel zou komen. Helaas werd zijn eerste plan in 1981 niet direct omarmd door de bestuurders in Amsterdam. Pas op 3 november 1985 kon -na veel lobbywerk- het startschot worden gegeven.

Het toenmalige bestuur van Le Champion, v.l.n.r. Cees Heitlager, Cees Lansbergen, Ruud van der Velde en Peter Roffel (op de foto ontbrak Ben Brouwer wegens ziekte).

In de jaren daarna werd het evenement steeds een stukje verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. Er kwam een aparte mini-loop voor de kinderen en een businessloop voor bedrijven en zelfs een damloop by night. Wat bleef is de niet aflatende inzet van vele vrijwilligers. Zonder hen zou dit evenement niet meer te realiseren zijn. Voor de editie van dit jaar worden naar schatting 72.000 lopers verwacht. Met recht een gebeuren waar de Zaanstreek trots op kan zijn.

Onder slideshow (klik op pijlen of swipen)


Elke week een jaar uit de geschiedenis van 50 jaar Zaanstad

Door: Kees Malingré

In 2024 bestaat Zaanstad 50 jaar. De afzonderlijke gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandijk en Zaandam hielden op te bestaan en gingen op in een gemeente met 125.000 inwoners (dat zijn er nu al 160.000). De Orkaan gaat elke week terug in de geschiedenis, beginnend in 1974 totdat we in december bij ‘2023’ zijn aangeland. Uit elk jaar halen we een gedenkwaardige gebeurtenis terug. We hebben al een klad-lijstje met de meeste jaren, maar suggesties (wat in welk jaar en waaromzijn altijd welkom.