2021 in foto’s, bonus: Erik Esteie

2021. Vorig jaar hoopten we dat alles anders zou zijn in 2021. Dat we door zouden kunnen leven in een tijd waarin corona een plek zou krijgen in de geschiedenisboeken. 

Helaas zit die geschiedenis nog altijd stevig in het zadel en ze lijkt ons zelfs in te halen richting de toekomst. 

Intussen wordt er veel vastgelegd door razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Tien van hen nodigden we uit om hun tien zeggende foto’s van 2021 met ons te delen. Samen vormen ze een overzicht voor toen, nu, dan en ooit.

(In onze mail raakte het antwoord van Erik Esteie – een vaste waarde sinds het begin van onze serie – zoek, vandaar deze bonus: 2021 in 110 foto’s dus.)

“In 2002 kocht ik in mijn eerste digitale camera, een Sony Cybershot, en ben begonnen met foto’s te maken op illegale Goatrance feestjes. Dit heb ik gedaan tot ongeveer 2008 en in dat jaar ben ik ook begonnen met het fotograferen van mijn omgeving. Ik had ondertussen een Canon spiegelreflex camera gekocht en wilde van alles uitproberen met de beter en luxere camera.

2008 is ook het jaar dat ik begon met mijn eigen website, www.esteie.nl en in het begin rommelde ik maar wat aan en plaatste van alles op mijn website. Rond 2010 ben ik wat serieuzer geworden en langzaam aan werd het een website waarop ik dagelijks één of meerdere foto plaats en zijn we bijna beland in het jaar 2022.

Aan het begin van het nieuwe jaar maak ik altijd een overzicht van het afgelopen jaar en mijn overzicht van het foto jaar 2021 in Zaansgroen is helaas voor de tweede maal afgelast vanwege….

Gelukkig is er altijd nog de foto top 10 van 10 Zaanse fotografen op de Orkaan en in mijn overzicht van 2021 wil ik graag foto’s laten zien van dingen die nog wel konden/mochten en dingen die gewoon doorgaan, ondanks de pandemie.

3 januari: De eerste foto laat zien hoe de fietsenrekken er uit zien bij het Zaanlands als er iets niet meer mag. De scholen waren dicht…

14 februari: Er kon weer eens geschaatst worden.

12 juni: Een kat ligt op de Gedempte gracht te wachten tot zijn/haar mobieltje is gerepareerd.

30 juni: Het museum of humanity op het Hembrugterrein had het idee opgevat om mensen te fotograferen en de poster die daar van gemaakt werd aan de buitenkant van het museum op te hangen en bloot te stellen aan weer en wind, en zo de vergankelijkheid te tonen. Nu, een half jaar later is er niets meer te zien van de posters en ook de poster die is gemaakt van mijn gelaat is verdwenen.

3 juli: Een klein feestje van Hailander en buikdanseres Rakisa bij Il vero Angelo Italiano. Ik denk dat Hailander gek is op Italiaans eten want ze zijn regelmatig op zondag te vinden bij dit restaurant.

3 September: Kermis! Ik als kermis liefhebber vind dit één van de hoogte punten van het jaar en ik vind het heerlijk om s’avonds foto’s te maken op de kermis. Dit is een zogenaamd Funhouse en iemand probeert om een rondje te maken in een draaiende ton terwijl een medewerker van de attractie geinteresseerd op zijn telefoon aan het kijken is. Ik zou het trouwens eeuwig zonde vinden als de Burcht verdwijnt als evenementenplein, gezien de huidige plannen. Het is de enige locatie waar grootschalige evenementen kunnen plaatsvinden..

5 September: Ik heb altijd een enorm respect voor mensen die met spuitbussen aan de gang gaan, dit is onder de koningin Jullianaweg, waar rond de gouw een graffiti vrijplaats is. Ik zou zeggen spuit er maar op los, en als dit het resultaat is..

16 oktober: De Industrieel, dit enorme complex slokt de woning die ervoor staat in z’n geheel op en het doet mij altijd denken aan een bewoner die niet wil opgeven en een snelweg links en rechts van zijn voordeur accepteert. Op deze foto is de Industrieel nog niet eens op zijn hoogste punt.

14 november: Herfst kleuren. Ik vrees dat deze boom binnen niet al te lange tijd moet wijken voor de Heldin.

23 november: Ik heb de pot met goud aan het einde van deze regenboog niet kunnen vinden. De pot zou ergens in de Achtersluispolder moeten staan.

Ondanks dat het een saai jaar was met restricties, lockdowns, beperkingen, enz, heb ik toch enorm moet puzzelen om een top tien samen te kunnen stellen en blijven er nog drie foto’s over die ik toch graag zou willen tonen en misschien is dit is eigenlijk mijn top drie van 2021.

#3 Het gras is altijd groener aan de overkant. Mijn favoriete hangbuikzwijntje in een groene oase.

#2 Feesten Illegale feesten mochten eindelijk weer. Ook al werd dit feest gestopt om kwart over acht…

#1 Op z’n kop. Dit is mijn top foto van 2021 en een vereiste is dat het (bijna)windstil is.

Deel dit artikel:

Een reactie

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *