2022 in 100 foto’s, deel 8: Michel Schermer

De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2022.

Dat deden ze! Zie hier de voorgangers van Michel!

Tot aan 2023 worden we getrakteerd op snoep voor het oog…

Michel

Michel bedrijft hyperlokale journalistiek zoals je het alleen kan als je hart hebt voor de plek die je zichtbaar maakt. Zijn liefde is Wormerveer. Hij is bescheiden aanwezig op de juiste momenten, weet alles en hij schiet raak: #held. De teksten bij deze foto’s zijn van zijn Amy.

1. Campina Melkwagen

Begin februari kantelde ’s nachts een melkwagen van Campina op de N203. In de melkwagen zat ongeveer 30.000 liter melk, waarvan ruim 10.000 liter is weggelopen op het wegdek. De vrachtwagenchauffeur kon zelf uit de cabine klimmen en bleef ongedeerd. De melkwagen was nog splinternieuw (een maand oud), maar raakte flink beschadigd. Het schoonmaken van het wegdek, de berm en de sloot heeft enkele uren geduurd. 

2. Stormschade

Storm Eunice raasde over Wormerveer. De eerste stormschade van die dag was een feit toen een boom omwaaide en op een auto terecht kwam op de Stationsstraat. De inzittenden van de auto kwamen met de schrik vrij. Het was het begin van een reeks meldingen van stormschade. De zwaarste storm sinds 1990 heeft flink huisgehouden. Dakpannen vlogen door de lucht, steigerdelen kwamen naar beneden en tuinmeubilair vloog door de straat.   

3. Kinderkoningsspelen

Ieder jaar vinden de Koningsspelen plaats op de vrijdag voor Koningsdag. Een sportief Oranjefeest waar kinderen in het primaire onderwijs aan mee kunnen doen. Dit jaar kwam burgemeester Jan Hamming de Koningsspelen bij basisschool De Mei openen. Op het schoolplein werden spelletjes gespeeld waar de burgemeester enthousiast met de kinderen meedeed. Bij het touwtrekken werd stiekem een beetje valsgespeeld, waardoor de kant van de burgemeester won. 

4. De Kameel

Tijdens de Spoorwensdagen maakte De Kameel een stop bij station Wormerveer. De Kameel, officieel NS20, komt uit 1954 en heeft een lengte van 25,55 meter. De trein werd oorspronkelijk ingezet als inspectievoertuig voor de directie van de NS. Begin jaren 70 was de trein te huur en werd zelfs gebruikt om reclame te maken voor het muziekprogramma AVRO’s Toppop. De trein is op 4 juni 2019 overgedragen aan het Spoorwegmuseum.

5. DSI opnames

De DSI (Dienst Speciale Interventies) was deze zomer in Wormerveer om opnames te maken voor een promo film voor intern gebruik. Dirk J Bood van Bood Styling stelde zijn huis beschikbaar voor de opnames. Tijdens de opnames werd een (tijdelijke) voordeur eruit geramd en werden twee boeven (acteurs) gearresteerd door de DSI. Er komt heel wat kijken bij een opname van 40 seconden. Na de opnames in Wormerveer volgden nog vier opnames op andere locaties.

6. Zaanbrug 

In juli werd de tijdelijke Zaanbrug al in gebruik genomen, maar begin september is de sloop van de Zaanbrug gestart. Als eerste werd het fietspad losgeslepen en weg getild alsof het niets was. Daarna werd de rest van de val doorgeslepen. De val werd aangekoppeld met meerdere kettingen en omgetrokken door een grijpmachine. In de afgelopen periode is de brug volledig gedemonteerd en is er gestart met de bouw van de nieuwe Zaanbrug. De werkzaamheden voor de nieuwe brug duren ongeveer een jaar.

7. Ode aan 60 jaar Molukse Wijk Wormerveer 

De Molukse wijk in Wormerveer bestaat 60 jaar. Na activiteiten voor de Molukse gemeenschap zelf heeft de Wormerveerse Vermaning het initiatief genomen om samen met de Molukse gemeenschap de expositie ‘Ode aan 60 jaar Molukse wijk Wormerveer’ te organiseren. De expositie werd feestelijk geopend met lezingen, muziek en een Molukse maaltijd. Ruim 150 mensen bezochten deze feestelijke dag. In een bomvolle zaal opende wethouder Gerard Slegers de expositie officieel met het knippen van een lintje. 

8. Lucht boven Wormerveer 

De lucht boven Wormerveer laat regelmatig mooie kleurspektakels zien. In de herfst zorgden de zon en regen voor een regenboog. Helaas was ik net te laat met mijn camera, maar vanaf de bovenste verdieping van de parkeergarage van de Dekamarkt was er evengoed een mooie lucht met zonlicht achter de wolken te zien. 

9. Uitslaande brand West-Knollendam 

In november rukten hulpdiensten massaal uit voor een zeer grote brand in een loods aan de Industrieweg in West-Knollendam. Na een explosie in één van de bedrijfsloodsen brak er brand uit. Dit sloeg over naar andere units. De schade die door de brand is ontstaan is enorm. Eén van de getroffen loodsen betrof de loods van Rijkhoff Wijnen uit Wormerveer. De volledige voorraad wijnen en privébezittingen zijn verloren gegaan.

10. Sinterklaasintocht

Na twee coronajaren konden Sinterklaas en zijn Pieten dit jaar weer worden verwelkomd op het bordes van De Jonge Prins. Het was dit jaar spannend of Pakjesboot 11in wel zou aankomen in de Zaanbocht. Geen zinkende boot zoals in het Sinterklaasjournaal, maar wel motorproblemen waardoor de boot niet meer kon varen. In Wormerveer geen huilende kinderen, maar blije gezichten. Ondanks de kou werd de intocht door vele kinderen gevolgd. 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *