21 samenscholingsboetes in Zaanstad

Buitengewone Opsporings Ambtenaren (BOA’s) en politie hebben in Zaanstad 21 boetes uitgedeeld aan mensen die samenschoolden met 3 of meer personen die geen 1,5 meter afstand hielden.

Handhavers zijn langsgegaan bij winkelcentra, supermarkten, bouwmarkten en bij meldingen van samenscholingen op straat. Ook zijn er 30 officiële waarschuwingen uitgedeeld.

Afgelopen donderdag werd de noodverordening van kracht. Daarna waren er in Saendelft, Poelenburg en het Veldpark nog “groepen mensen aanwezig die op korte afstand van elkaar stonden en zaten” aldus Zaanstad, “hier heeft de gemeente, samen met de politie, tegen opgetreden. Boetes variëren van 400 euro voor volwassenen tot 95 euro voor kinderen onder de 18.

Het beeld van het weekend is dat het aantal samenscholingen flink afneemt. Burgemeester Jan Hamming:

“Veel mensen blijven thuis en winkeliers nemen vergaande maatregelen om hun personeel en hun klanten te beschermen. Ook op straat zijn we de afgelopen dagen weinig grote groepen tegengekomen. Ook onder jongeren lijkt het besef te groeien dat ook zij een rol spelen in het onder controle krijgen van het Coronavirus.”

Vanaf maandag 30 maart gaan Zaanse leerplichtambtenaren gaan samen met een jeugdboa’s de straat op. Daardoor verdubbelt het aantal mensen die jongeren aanspreken en waar nodig kunnen beboeten.

“Aan de andere kant komen leerplichtambtenaren rechtstreeks in contact met jongeren die buiten zijn. In gesprek kunnen ze bekijken in hoeverre schoolwerk op een goede manier gecombineerd wordt met de huidige situatie.”

Foto: groepje in ’t Veldpark in Zaandam, vrijdag 27 maart. Het tijdelijke tentenkamp dat de groep daar had ingericht, is ontruimd. De ‘bewoners’ bleven echter in het park rondhangen volgens omwonenden, leden van de groep zouden zich ook met drughandel bezighouden. Volgens een Orkaan-lezer was politie en en handhaving (met 4 wagens in totaal) aanwezig in het park.

veldpark

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Dal

  In het “parkje” in Saendelft t.o. basisschool Ayundo is het elke dag feest en zéker nu met het mooie weer. Heel veel jongeren op kluitjes bij elkaar. Ook veel kinderen zonder begeleiding. Voor een keer toch maar eens de politie gebeld, het gaat tenslotte om de volksgezondheid…
  Wat een deceptie. Er gebeurde niets. Net bij het uitlaten vd hond zaten ze nog steeds overal om en op het plein. Hoezo lijkt het besef onder jongeren te groeien?
  Ik denk niet, dat ik nog eens bel, want er wordt kennelijk niet tegen opgetreden. Jammer…

 • Jaap Meeuwsen

  Tja Dal,tis wat. Toch selectief ?
  Zie ook het artikel even terug :
  — Binnenblijven blijft moeilijk… politie en handhaving grijpen in —
  Als er in een 30 km zone al niet gehandhaafd wordt ?
  Maar ik zeg niks hoor 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *