240 populieren sneuvelen bij Buitenhuizen

Rijkswaterstaat gaat 240 populieren langs de N246 ter hoogte van Buitenhuizen kappen. Volgens Rijkswaterstaat zijn de bomen ‘op leeftijd’ (60-70 jaar), waardoor ze kwetsbaar zijn bij harde wind: “Dit levert onacceptabele risico’s op voor weggebruikers.”

Op de plek van de verwijderde populieren komen bomen en ander groen terug.

Vanaf vanaf, 8 februari, beginnen de voorbereidingen: er worden rijplaten geplaatst om de ondergrond te beschermen en vanaf volgende week worden er wegafzettingen om geplaatst. Dan begint ook de kap. De kap duurt tot  28 februari.

Hinder

Het verkeer op de N246 ondervindt tussen 14 en 28 februari overdaag enige hinder volgens het persbericht van Rijkswaterstaat.

“Om veiligheid van het verkeer te waarborgen, wordt er telkens een kort deel van de rijstrook richting Zaanstad afgezet, waar op dat moment aan de bomen gewerkt wordt. Er worden verkeersregelaars ingezet om het verkeer langs de werkzaamheden te leiden. Het verkeer moet rekening houden met 10 minuten extra reistijd.”

Het wandelpad langs het kanaal is gedurende de werkzaamheden gesloten.

De begroeiing rond de bomen blijft behouden, waardoor de kap geen negatieve effecten heeft op dieren, zoals de hermelijn. Er wordt gewerkt buiten het broedseizoen.

Herplant

De populieren worden gecompenseerd met meer dan 300 inheemse bomen: zwarte populier, ratelpopulier, noorse- en veldesdoorn, els, ruwe- en zachte berk, haagbeuk, wintereik, zoete kers, wilde appel, lijsterbes, winterlinde. Tevens worden er 7 soorten heesters geplant.

Op initiatief van Kontakt Milieubeheer Zaanstreek worden mogelijkheden benut om het vrijkomende hout te gebruiken voor takkenrillen en broedplaatsen voor wilde bijen en andere mogelijkheden om de natuur in de directe omgeving te versterken.

Foto: Google Streetview, bron: persbericht Rijkswaterstaat.


Advertentie

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Erik Schouten

    Oude populieren staan er inderdaad om bekend dat ze regelmatig takken afwerpen bij een beetje wind. In het parkje in de Havenbuurt staan ook een aantal van deze oude bomen waardoor er met enige regelmaat takken op het (fiets)pad belanden.

  • Jan Oskam

    Bij elke serieuze wind ligt er altijd wel hout op de weg. Verstandig besluit

  • Willem van der Heijde

    Goed initiatief. Herplant met meer variëteit. Beter voor de dieren en vogels in dit toch al kwetsbare gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *