26 april: Papier aan de Zaan

Op zondag 26 april organiseert het Honig Breethuis een historische wandeling door Oud-Zaandijk.

De tocht gaat langs prachtige historische koopmanshuizen, een verrassend achterafje, het oudste pandje aan de Lagedijk uit 1626, een monumentale sluis, een kralentuintje, de voormalige overtuin van het oude gemeentehuis en gevels met oude snijramen.

De wandeling staat voor een deel in het teken van papier. Naast de houtzagerijen, de houthandel en de olieslagerijen was het papiermakersbedrijf één van de pijlers van de vroegere Zaanse bedrijvigheid. Een naam als Van Gelder zal velen nog wel iets zeggen. Ook de voormalige bewoners van het Honig Breethuis, de families Honig en Breet, waren actief in het papierbedrijf.

Drukkerij Heijnis & Schipper aan de Lagedijk is één van de oudste grafische bedrijven in Nederland, opgericht in 1821. De drukkerij verzorgde uitgaven van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, Gerrit Kouwenaar, Harry Mulisch, Simon Vestdijk en Jan Wolkers.

Start: 13.30 uur Honig Breethuis, Lagedijk 80, Oud-Zaandijk. Toegangsprijs € 10; museumkaarthouders en Vriend van  het Honig Breethuis € 6. Hier info en reserveren.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *