Het opvangen en hulp bieden aan de vluchtelingen die opgevangen worden in het Veldpark is een soort van bedrijfje geworden.

Al 260 vrijwilligers hebben zich aangemeld voor het schenken van koffie, taallessen en andere hulp aan de vluchtelingen.

Vanavond (21 oktober) speelt bijvoorbeeld een ensemble van leden van het Concertgebouworkest (kwintet en kwartet) voor de vluchtelingen in de Noorderkerk. De ensembles zullen bij meer opvanglocaties spelen, Zaandam beleefde de première.

concertgebouw vluchtelingen 3UPDATE: hier een foto van het concert van het Instagram-account van Meneer De Fotograaf.

Ellen ten Damme

De Zaanse moskeeën nodigden ook vanavond vluchtelingen uit voor een maaltijd in De Tulp in de Barkstraat.

Vrijdag en zaterdag mag een groep van twee keer 50 vluchtelingen de show Thuis bij Ellen van Ellen ten Damme bijwonen. De zangeres bezocht dinsdag de opvang in de Noorderkerk. (Uit doorgaans welingelichte kringen hebben wij vernomen dat morgen Katja Schuurman in de Noorderkerk zal opduiken.)

Ook de vrijwilligers zelf zijn niet vergeten. Het De La Mar Theater in Amsterdam heeft vrijwilligers uitgenodigd voor het bijwonen van shows in het theater.

Kledingdistributie wordt belangrijker, vooral nu het kouder wordt. Ook de kleding die via het Leger des Heils en de moskee in Poelenburg binnenkomt, is in het begin verspreid via de kerk. Nu gebeurt dat niet meer. In de kerk wordt ook geen kleding ingezameld.

Taallessen

Het grootste succes zijn de taallessen. Al 120 vluchtelingen doen daaraan mee. Ruim 60 vrijwilligers zetten zich speciaal daarvoor in. Er wordt nu al uitgeweken naar de grote zaal van De Kolk. In enkele gevallen is gebruik gemaakt van de Sint Jozef kerk. Er is groot enthousiasme voor deze lessen. Zelfs een vluchteling van de COA-locatie in de Achtersluispolder gaf zich op.

taallessen

Voetbal

Voetbal is internationaal, sportwethouder Jeroen Olthof laat weten dat er het COA structureel voor de bewoners van de POL in de achtersluispolder al gebruik van sportpark Poelenburg. “Daarnaast hebben meerdere voetbalverenigingen mij benaderd voor sportactiviteiten met de vluchtelingen in het Veldpark. Het COA heeft daar ook contact over met die verenigingen.”

In de sporthal aan de Oostzijde heeft een groep Nederlandse zaalvoetballers al vluchtelingen uitgenodigd om mee te sporten, en ook op het terrein bij het Kogerveld is al gevoetbald zoals uit een eerder verslag op De Orkaan bleek.

voetballen veldpark

Vrouwen en kinderen

Hoewel er vooral mannen in het park verblijven is er ook een groep van 14 vrouwen en kinderen (de jongste was een paar maanden) aanwezig. Voor die groep wordt er aparte opvang in de kerk georganiseerd.

Vluchtelingen komen uit verschillende landen, er zijn mensen uit Syrië, Iran, Afghanistan, Palestina en Eritrea.

Waar is nog behoefte aan: tolken, muziekles, taalles… mailen kan.

Lees ook het blog van vrijwilligster Annie.