Jaarlijks komt meer dan 35 miljoen kilo zwerfafval in de natuur terecht. Dat is geen mooi gezicht, en niet goed voor de levende wezens in de natuur. Daarom kan ook de natuur wel eens een goede schoonmaak gebruiken.

Stichting Duurzame Innovatie en Recycle Valley organiseren daarom op zondag 29 oktober een opruimactie langs het Noordzeekanaal en het IJ. Het doel is al suppend, varend, en lopend de rivieren vrijmaken van zwerfafval, samen met buurtbewoners en andere betrokkenen in de regio.

Beide oevers van het 33 kilometer lange traject (van Ijmuiden tot Amsterdam) krijgen deze dag een schoonmaakbeurt. Het traject is opgedeeld in trajecten van ongeveer 3 kilometer. Een aantal trajecten hebben hun start- en eindpunt in Assendelft en Zaandam:

  • Kaasfort, Kanaalweg 15B in Assendelft (startpunt traject 1)
  • De Waterraaf, Kanaaldijk 33 in Assendelft (startpunt trajecten 2 en 3)
  • Karwei parkeerplaats, Stormhoek 21 in Zaandam (startpunt trajecten 4 en 5)
  • Elly’s Lunchroom, Sluispolderweg 14 in Zaandam (startpunt traject 6)
  • Café Pontplein, Kanaaldijk 1 in Assendelft (eindpunt trajecten 1 en 2)
  • Banketbakkerij Landsaat, Penningweg 103 in Zaandam (eindpunt trajecten 3 en 4)
  • Café ’t Sluisje, Zuiddijk 224 in Zaandam (eindpunt trajecten 5 en 6)

Iedereen – ja jij ook! – kan met deze actie een kleine bijdrage leveren aan iets groots doen. Inschrijven kan individueel, maar ook met een groep, bedrijf of organisatie. Bij aanmelding kun je zelf een traject uitkiezen waar jij zou willen helpen. Bij alle startpunten is de start om 11.00 uur. Het opruimen neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. De eindpunten zijn horecagelegenheden waar een warme drank of frisdrank klaar staat als dank voor het meedoen aan deze schoonmaakactie.

Wil je meer informatie of kom je in actie en wil je je aanmelden? Kijk dan op de website van Stichting Duurzame Innovatie.

Tekst: De Orkaan Redactie, Bronnen en afbeeldingen: Buitengewoon.zaanstad, Stichting Duurzame Innovatie