Wij geven het eerlijk toe, van een ‘schaatsbank’ hadden we nog nooit gehoord. Maar Google vindt 462 pagina’s met het woord ‘schaatsbank’ – meestal een ruilbeurs voor schaatsen.

Zo niet in Westzaan, daar is een schaatsbank een bank in de vorm van een schaats. En daar hebben ze er sinds deze maand zelfs twee van, en dat schijnt heel bijzonder te zijn. In Joure, Grouw en Dokkum (elfsteden!) hebben ze er bijvoorbeeld maar eentje.

Wie denkt er overigens midden in juni, als de mussen dood van het dak vallen aan schaatsen? Dat zijn de vrijwilligers van ‘Burger IJsclub Lambert Melisz‘ die de twee schaatsbanken maakten en plaatsten. Eén van de banken staat voor ’t Regt Huys en ander bij Lambert Melisz.

10 jaar geleden werden er al twee grote houten schaatsbanken geplaatst ter ere van 100 jaar IJsclub Lambert Melisz. Maar die hebben de tijd des tijds niet doorstaan.

Joost Oudkerk maakt de boutgaten

De twee Lariks balken die gebruikt zijn voor de schaatsbanken, zijn gezaagd bij Houtzaagmolen Het Jonge Schaap op de Zaanse Schans.

De schaatsbanken zijn op schaal nagemaakt vanaf een Friese doorloper uit het schaatsmuseum Lambert Melisz (geopend elke laatste zaterdag van de maand van 13:00 tot 17:00 uur, Zuideinde 156a, Westzaan, gratis).

Rondhangende Westzaners: vlnr Antoon Kuiper, Danielle Koopman, Bouke koopman, Joost Oudkerk en Jaap Hotting